Historisk arkiv

Håndbok for effektiv hjemsendelse til Romania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

EØS-midlene

Med støtte fra EØS-midlene er det utviklet en håndbok som skal effektivisere hjemsendelsen av rumenere dømt til fengselsstraff i Norge.

– Det er vårt håp at håndboken vil sette brukerne i stand til å handle raskere og mer effektivt, skriver statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet og hans rumenske kollega Simona Maya Teodoroiu i håndbokens forord.

Det rumenske Justisdepartementet har laget håndboken i samarbeid med det norske Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Den er ment som er verktøy for dem som arbeider med soningsoverføring mellom Norge og Romania, og gir praktiske råd om problemer og hindringer de kan støte på.

Norge og Romania inngikk i september 2010 en avtale om overføring av rumenske domfelte fra Norge til Romania. Håndboken er altså et tiltak for å øke effektiviteten i dette arbeidet.

Styrket samarbeid
Av de ca. 3800 personene som per i dag sitter i norske fengsler, er ca. 140 rumenske statsborgere.

– Vi er glade for at denne håndboken er blitt en realitet, og håper at den skal bidra til å effektivisere arbeidet med soningsoverføringen. For våre medarbeidere har dette vært en interessant oppgave å være med på, samtidig som arbeidet også har bidratt til å styrke samarbeidet med våre kolleger i Romania, sier Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet.

     Last ned: Håndbok om soningsoverføring

Tre språk
Håndboken er laget på tre språk: rumensk, engelsk og norsk. Den er offentlig tilgjengelig og kan lastes ned fra nettsidene til Kriminalomsorgsdirektoratet.

Prosjektet ble gjennomført i våres og er finansiert med om lag 150 000 kroner i EØS-midler.

Gjennom EØS-midlene har Norge et bredt justissamarbeid med Romania som inkluderer bekjempelse av organisert kriminalitet, reformer i justissektoren og kriminalomsorg.

     Les mer: 20 ungdommer deler celle i rumensk fengsel