Historisk arkiv

Uken som var - 27

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Det er sommer, eller i alle fall «sommer». Mange steder i Nord-Europa har det regnet mer enn på svært, svært lenge. Det ble kranglet om værvarselet i uken som var - men det ble også kranglet om språket.

Det er sommer, eller i alle fall «sommer». Mange steder i Nord-Europa har det regnet mer enn på svært, svært lenge. Det ble kranglet om værvarselet i uken som var - men det ble også kranglet om språket.

Først regnet. I Belgia er turistindustrien langs kysten sinna på en kommersiell værtjeneste som de mener spår dårligere vær enn det som faktisk er tilfelle og som har meldt "drittvær" til langt ut i august. Nå truer de med å trekke værtjenesten for retten. De dystre værprognosene skremmer bort turistene og dermed næringsgrunnlaget.

Mens krangelen pågår i media bøtter det ned i Belgia med flom og oversvømmelser som resultat. Så hittil har de dystre prognosene slått til.

I Norge har det kalde og våte været mange steder skapt dystre overskrifter, og de tradisjonelle sakene om «her finner du solen» har for lengst stått på trykk. Men nå blir Syden-solen dyrere. I Spania har regjeringen besluttet å innføre en ekstra flyplasskatt for turister på inntil 7,50 euro per passasjer. Den vil også gjelde for billetter som allerede har kjøpt. Men solhungrige nordmenn vil trolig akseptere et prishopp på linje med en regnvåt norsk utepils?

Så til språkkrangelen. Den «evige» språkkrigen mellom fransk og engelsk ruller videre i Brussel. Kommisjonen avviser at engelsk favoriseres og sier at de gjør så godt de kan for å opprettholde flerspråkligheten i krisetider med budsjettkutt, skriver EurActiv.

Uttalelsen kom etter at en anerkjent fransk journalist, Jean Quatremer fra Libération, klaget over den offisielle pressemeldingen om Kommisjonens økonomiske anbefalinger til medlemslandene. Uttalelsen kom nemlig ut kun på engelsk, mens oversettelsen kom først timer senere, noe som ifølge Quatremer ga anglosaksisk presse «store konkurransefortrinn» og reiste tvil om Kommisjonens demokratiske legitimitet.

Eller krangel risikerer man streik. Vi registrerte ingen arbeidsnedleggelser i Belgia i uken som var, men avise Le Soir kunne melde at det i 2011 var rekordmange streiker i Belgia. Ikke mindre enn 383 207 streikedager ble registrert i 2011, 2,36 ganger flere enn året før. Ikke rart vi føler at det ofte streikes her i Brussel.

Vi tror, vi tror på sommeren - god uke!