Vet - import av fugler

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 139/2013 av 7. januar 2013 om dyrehelsemessige betingelser for import av visse fugler til EU samt karantenebetingelser for dette...

Commission Implementing Regulation (EU) No 139/2013 of 7 January 2013 laying down animal health conditions for imports of certain birds into the Union and the quarantine conditions thereof...

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 12.03.2013

Spesialutvalg: Matproduksjon

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten tas inn i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre og skal gjennomføres i Norge samtidig med at den gjennomføres i EU. Rettsakten er implementert ved forskrift 12. mars 2013 om endringer i forskrift om dyrehelsemessige betingelser for import og eksport av levende pattedyr, fugler, reptiler, amfibier, bier og humler.
Det gis unntak for høring ved gjennomføring av tidsbegrensede forskrifter i norsk rett, jfr. matloven § 23 tredje ledd.

Rettsakten krever notifisering til ESA på Form 1.

Sammendrag av innhold

Rettsakten erstatter forordning (EU) nr. 318/2007 som omhandler dyrehelsemessige betingelser for import av visse andre fugler enn fjørfe til EU. Forordning (EF) nr. 318/2007 har vært endret av en rekke endringsforordninger, og det var behov for å erstatte disse rettsaktene for å forenkle og gjøre regelverket klarere. Av vedleggene til rettsakten følger blant annet tredjelandsliste og helsesertifikat. 

Merknader

Rettsakten krever endring i forskrift 20. februar 2004 nr. 464 om dyrehelsemessige betingelser for import og eksport av levende pattedyr, fugler, reptiler, amfibier, bier og humler. I tillegg er det behov for oppdatering av henvisninger i forskrift 23. januar 2006 nr. 66 om særskilte beskyttelsestiltak i forbindelse med aviær influensa ved import av burfugl i privat eie fra visse tredjeland, og i forskrift 16. september 2008 nr. 1022 om særskilte beskyttelsestiltak i forbindelse med aviær influensa i Kroatia og Sveits.

Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten anses å ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser da dette kun gjelder kodifisering av EU-regelverk.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for matproduksjon (SUMP). SUMP mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 0139/2013
Celexnr.: 32013R0139

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 12.03.2013
Dato for faktisk gjennomføring: 12.03.2013
Dato varsling til ESA om gjennomføring: