Historisk arkiv

Nye tiltak for brystrekonstruksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Rapporten om brystrekonstruksjon ble overlevert Helsedirektoratet i dag. Rapporten er utarbeidet av sentrale fagfolk og representanter for Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte, og kommer med faglige anbefalinger om hvordan tilbudet om rekonstruksjon skal utformes.

Om lag 1 400 kvinner venter på brystrekonstruksjon. Noen har ventet svært lenge, inntil åtte år. Selv om det viktigste er å bli frisk av kreftsykdommen, er brystrekonstruksjon viktig for langtidshelse og velvære for mange kvinner. Det er derfor viktig å få på plass et tilbud slik at kvinnen slipper å vente så lenge på rekonstruksjon, slik tilfellet er for mange i dag.

Rapporten fra arbeidsgruppen viser at det er mulig å løse disse utfordringene og bedre pasientbehandlingen. Helseministeren vil gjennomføre fem hovedpunkter for å fjerne køen og redusere ventetid:

  1. Gjøre brystrekonstruksjon samtidig med kreftoperasjonen der kreftsykdommen tillater dette.

  2. Bygge opp og utnytte kapasiteten ved blant annet følgende sykehus:
    Oslo, Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Telemark og Østfold.

  3. Lik praksis i hele landet. Nye faglige retningslinjer og nasjonale krav til behandling av brystkreft senest før sommeren.

  4. Vurdere samling av brystkreftbehandling til sykehus med plastikkirurgi.

  5. Redusere andelen av de mest kompliserte operasjonene. Enklere inngrep må brukes der det er medisinsk fornuftig.

Rekonstruksjon av bryst skal være en del av behandlingen og være et likeverdig tilbud i hele landet. Flere må få hjelp raskere og vi har derfor satt i gang arbeidet med å øke kapasiteten, sier Anne-Grete Strøm- Erichsen.

For brystkreft viser tall fra OECD at Norge er best i Europa målt etter femårs overlevelse. Overlevelse er det viktigste behandlingsmålet. Jeg fastsatte i fjor sommer et mål om at 80 % av kreftpasientene skal være i gang med behandling innen 20 virkedager etter henvisning. Mange sykehus klarer i dag denne målsettingen for brystkreftpasientene, sier  Strøm-Erichsen.

Les rapporten fra Helsedirektoratet her.