Historisk arkiv

Ressurshefte for samisk innhold i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Utdanningsdirektoratet lanserte i dag veilederen "Gávnos", som skal være en hjelp i det lokale arbeidet med samisk innhold i opplæringen. Heftet inneholder blant annet tekster om samisk kultur og ideer til elevaktiviteter.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt deltok i dag på lanseringen av Utdanningsdirektoratets veileder "Gávnos. Samisk innhold i Kunnskapsløftet - et ressurshefte for lærere i grunnopplæringen".

Arrangementet fant sted på Foss videregående skole i Oslo. - Kunnskap er en lett bør, og kanskje det mest effektive virkemiddel for forståelse og gjensidig respekt og toleranse. Gjennom å få mer kunnskap om  det samiske lærer vi mer om det norske. Vi lærer mer om hva det vil si å være norsk, vi lærer at det går an å være norsk på mange måter, sa Lisbet Rugtvedt i sin tale.

Gávnos skal være en hjelp og en kilde til inspirasjon i det lokale arbeidet med samisk innhold i opplæringen. Heftet inneholder tekster om samisk kultur, språk og samfunnsforhold knyttet til kompetansemålene i flere fag. Heftet inneholder også ideer til elevaktiviteter, og viser til kilder som kan brukes i opplæringen. Gávnos er utviklet i samarbeid mellom Samisk høgskole og utdanningsdirektoratet.

Ordet "gávnos" er lulesamisk og betyr "funn" eller "oppdagelse".

Gávnos er også tilgjengelig i elektronisk versjon: www.skolenettet.no/gavnos

Samiske veivisere