Historisk arkiv

Fremragende vitenskap i 150 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Det Norske Videnskaps-Akademi markerer sitt 150-årsjubileum 3. mai.<br /> – Akademiet fortjener honnør for sin rolle som forsvarer av kvalitet og fremragende vitenskap, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Det Norske Videnskaps-Akademi markerer sitt 150-årsjubileum 3. mai.
– Akademiet fortjener honnør for sin rolle som forsvarer av kvalitet og  fremragende vitenskap, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Han fremholder at forskning av natur er en eliteaktivitet. – Forskning er også en virksomhet preget av sterk internasjonal konkurranse, og det er helt nødvendig å dyrke frem de aller beste dersom vi ønsker at Norge skal forbli en kunnskapsnasjon i verdensklasse, sier statsråden. 

Etter oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har Akademiet ansvaret for utdeling av Abelprisen i matematikk. Prisen deles ut for femte gang senere denne måneden. I september neste år deles Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap ut for første gang, og Akademiet har fått ansvaret også for disse forskningsprisene.  

Statsråd Djupedal påpeker at det blant dagens barnehage- og skolebarn finnes mange fremtidige akademi-medlemmer. Gjennom de nye læreplanene i Kunnskapsløftet ønsker regjeringen at disse barna skal bevare og utvikle sin nysgjerrighet, utforskertrang og kunnskapstørst. 

Det Norske Videnskaps-Akademi driver sitt arbeid med årlig tilskudd fra den norske stat, med tilskudd fra forskjellige fond og gjennom samarbeid med næringslivet. 

Akademiets 150-årsdag blir blant annet markert med festmøte i Universitetets Gamle festsal i Oslo. H.M. Kong Harald, Akademiets ærespreses, vil være tilstede. På dette møtet blir det også utdeling av Fridthjof Nansens belønning for fremragende forskning til professor Ola M. Johannessen for hans banebrytende studier av dynamiske oseanografiske prosesser i den arktiske marginale issonen.  Professor Svein Magnussen får Fridthjof Nansens belønning for yngre forskere innen humaniora og samfunnsfag for hans banebrytende studier av kognitiv psykologi. 

Se mer www.dnva.no