Historisk arkiv

Ny fordelingsoversikt: Støtte til økt samarbeid mellom høyskoler og universiteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

For å bidra til en klarere arbeids­deling og et mer forpliktende faglig samarbeid i universitets- og høyskolesektoren har regjeringen øremerket 50 millioner kroner i 2010. Statsråd Tora Aasland har nå fordelt midler til de mest fremtredende regionale samarbeidsprosessene.

For å bidra til en klarere arbeids­deling og et mer forpliktende faglig samarbeid i universitets- og høyskolesektoren har regjeringen øremerket 50 millioner kroner i 2010.

 – Jeg har nå fordelt midler til de mest fremtredende regionale samarbeidsprosessene. Målet er at institusjonene sammen skal konsentrere ressursinnsatsen, utvikle sterkere fag- og forskningsmiljøer og mer robuste utdanninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. 

Det er bred politisk enighet om å fremme økt samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon (SAK) i universitets- og høyskolesektoren. Der Stjernø-utvalget i sin tid  foreslo en sentralt styrt strukturreform i sektoren, er dette nå snudd til at strukturendringer skal være frivillige, og samarbeid mellom institusjonene skal forankres i fagmiljøene og institusjonsledelsen.  

 – Jeg er imponert over viljen hos universitetene og høyskolene til å ta på alvor behovet for bedre arbeidsdeling. Vi ser nå en betydelig aktivitet og gode prosesser, sier statsråd Tora Aasland. 
Hun sier det er viktig at vi nå kan bidra med økonomisk støtte slik at prosessene kan gå smidigere og vi raskere kan se resultater.
– Bedre arbeidsdeling dreier seg om at ikke alle kan drive med alt – vi må få mer mangfold i sektoren. Det innebærer at universitetene og høyskolene må ta de andre institusjonene i betraktning når de gjør sine valg og prioriteringer, sier hun. 

Fordelingen av midlene er gjort ut fra en helhetlig utdannings- og forskningspolitisk vurdering der det er lagt vekt på robustheten i samarbeidet, hvor godt prosessene er forankret og potensialet for å lykkes i å nå målene for SAK

Følgende samarbeidskonstellasjoner får tildelt midler:

 

Samarbeidskonstellasjoner

Tildeling i mill. kroner

Oslo / Akershus (HiO, HiAk)

6

Troms / Finnmark (UiTø, HiH, HiF)

6

Oslofjordalliansen (UMB, HiV, HiØ, HiBu)

6

Nordlandsprosessen (HiNe, HiBo, HiN)

4

Innlandsuniversitetet (HiG, HiL, HiHe)

3

Mørealliansen (HiVo, HiÅ, HiM)

3

UH-nett Vest (UiB, HiB, HSH, HiVo, HSF)

3

UMB/NVH

4

Midt-Norsk Nettverk (NTNU, HiST, HiNT, DMM, HiM)

2

Samarbeidsavtale UiA og HiTe

1

Samarbeidsavtale UiA og UiS

1

Intensjonsavtale om alternative strategier for samarbeid i Osloregionen (NMH, AHO og KHIO)

 

1,5

Norges musikkhøyskole og Barratt Due

1,5

Lovisenberg diakonale høgskole og Høyskolen Diakonova

1

Samarbeid om samisk utdanningstilbud

1

Faglige nasjonale SAK-prosesser på utvalgte fagområder (departementet kommer tilbake med presisering)

6