Historisk arkiv

Krav om universell utforming er kostbart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) anslår at en oppgradering til universell utforming av eksisterende publikumsbygg vil ha en kostnadsramme på 14,3 til 23,4 milliarder kroner.


Det kom fram da NIBR og Vista Utredning i går la fram sine rapporter om kostnader ved innføring av krav til universell utforming av bygninger, anlegg og uteområder rettet mot allmenheten for kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.


- Vi har mange års forsømmelse å ta igjen, og vil innføre strenge krav til universell utforming i nye bygg fra 2009. Krav vil bli innarbeidet i den nye plan- og bygningsloven. Vi vurderer ulike sanksjonsformer for dem som ikke følger opp, sier Kleppa.

Syseutvalget foreslo i NOU 2005: 8 at det skulle innføres krav om universell utforming av nye og eksisterende bygg og uteområder rettet mot allmennheten. Regjeringen har besluttet at dette forslaget skal vurderes av KRD i forbindelse med arbeidet med ny bygningsdel til plan- og bygningsloven.

NIBR ble i oktober 2006 tildelt oppdraget å utrede kostnader ved å innføre slike krav krav til eksisterende byggverk og uteområder.

Vista Utredning har på oppdrag fra KRD vurdert  kostnadene ved innføring av krav til universell utforming av nye tiltak.

Det anslås at i NIBRs rapport at en oppgradering til universell utforming av eksisterende publikumsbygg vil ha en kostnadsramme på 14,3 til 23,4 milliarder kroner. I tillegg anslås 1,3 mrd kroner å tilkomme som kostnader ved arealtap. Tiltak ved universell utforming for bussholdeplasser, gang- og sykkelveier, jernbane og t-banestasjoner har en anslått kostnadsramme på 19,6 til 61,6 milliarder kroner.

Vista Utrednings foreløpige beregninger vil kostnadene ved innføring av krav om universell utforming av nye tiltak øke med kostnadene med i gjennomsnitt 1 prosent.

- Det er store utfordringer med å få eksisterende bygg i en slik standard vi ønsker dem, så det må tas skrittvis. Vi vil følge anbefalingene og prioritere skoler og barnehager. Selv om det er store summer, er det jo slik at det bygges nytt for anslagsvis 300 milliarder årlig og eksisterende bygningsmasse rehabiliteres og fornyes for 60-70 milliarder årlig. Bare man er bevisst på kravene om universell utforming trenger ikke kostnadene bli så store, sier Kleppa.



Per Medby(t.v.) fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Finn Aslaksen fra Vista Utredning presenterte sine rapporter om kostnadene ved å innføre krav om universell utforming for statsråd Magnhild Meltveit Kleppa i dag. Foto: Tor Strand/KRD

Per Medby(t.v.) fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Finn Aslaksen fra Vista Utredning presenterte sine rapporter om kostnadene ved å innføre krav om universell utforming for statsråd Magnhild Meltveit Kleppa i dag. Foto: Tor Strand/KRD

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.