Økt interesse for åkerbønner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet
Nyheit | Dato: 19.07.2011
Bønder i Vestfold viser økende interesse for å dyrke åkerbønner. Dette er et bra kortreist alternativ som proteinråstoff i kraftfôr. Økologiske produsenter er spesielt interesserte.
Bønder i Vestfold viser økende interesse for å dyrke åkerbønner. Dette er et bra kortreist alternativ som proteinråstoff i kraftfôr. Økologiske produsenter er spesielt interesserte.
I fjor dyrket bøndene i Vestfold 3000 dekar med åkerbønne. Oversikten over rensing og omsetning av såfrø tyder på at arealet er større i år, melder Fylkesmannen i Vestfold, som også antyder økende interesse i andre fylker rundt Oslofjorden
Åkerbønner har et proteininnhold på over 30 % og er en verdifull proteinkilde i kraftfôr. Planten binder nitrogen og er spesielt godt egnet som forgrøde. Både proteininnholdet, evnen til å hente nitrogen fra atmosfæren gjør at har en svært god forgrødeeffekt. Disse egenskapene gjør veksten også spesielt godt egnet for økologisk dyrking.
Forsidefoto: Blomstrende åkerbønneplante av den danske sorten Colombo. Fotograf: John Ingar Øverland, NRL Viken