Historisk arkiv

Økt interesse for åkerbønner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet

Bønder i Vestfold viser økende interesse for å dyrke åkerbønner. Dette er et bra kortreist alternativ som proteinråstoff i kraftfôr. Økologiske produsenter er spesielt interesserte.

Bønder i Vestfold viser økende interesse for å dyrke åkerbønner. Dette er et bra kortreist alternativ som proteinråstoff i kraftfôr. Økologiske produsenter er spesielt interesserte.

I fjor dyrket bøndene i Vestfold 3000 dekar med åkerbønne. Oversikten over rensing og omsetning av såfrø tyder på at arealet er større i år, melder Fylkesmannen i Vestfold, som også antyder økende interesse i andre fylker rundt Oslofjorden

Åkerbønner har et proteininnhold på over 30 % og er en verdifull proteinkilde i kraftfôr. Planten binder  nitrogen og er spesielt godt egnet som forgrøde. Både proteininnholdet, evnen til å hente nitrogen fra atmosfæren gjør at har en svært god forgrødeeffekt. Disse egenskapene gjør veksten også spesielt godt egnet for økologisk dyrking.

Forsidefoto: Blomstrende åkerbønneplante av den danske sorten Colombo. Fotograf: John Ingar Øverland, NRL Viken