Historisk arkiv

Bønders rettigheter til genressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bønders rettigheter til genressurser er et sentralt element i internasjonale avtaler og planer for bærekraftig bruk av genetisk mangfold.

Genressurssenteret ønsker innspill til en plan for hvordan bruk av genetisk mangfold kan økes i Norge. 

I november 2011 publiserte Fridtjof Nansens Institutt Rapport om plantemangfold i jordbruket og bønders rettigheter i Norge. Rapporten er relatert til våre nasjonale forpliktelser for å oppfylle vilkårene i Den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser for mat og landbruk. Som en oppfølging av rapporten og arbeidet med å gjennomføre Plantetraktatens bestemmelser i Norge har Genressurssenteret fått i oppdrag å utarbeide en plan for å styrke og utvikle bønders rettigheter i Norge. Planen vil også omfatte genressurser på andre sektorer, først og fremst husdyrgenetiske ressurser. 

Bønders aktive rolle
Når det gjelder rett til å bruke eget såfrø og oppformere egne utplantingsplanter så er Norge et av få land i Europa der dette fortsatt er tilltatt. Gjennom de siste års revisjoner av regelverk er det åpnet for å registrere bevaringssorter og tradisjonssorter på den nasjonale sortslista, noe som har gjort det enklere å ta i bruk plantesorter som enten ikke tilfredsstiller alle krav til nye sorter eller sorter som ikke kan omsettes i store kvanta. 

Om Norsk genressurssenter
Norsk genressurssenter er etablert av Landbruks- og matdepartementet som en avdeling ved Norsk institutt for skog og landskap. Senteret er sekretariat for et fagråd og for genressursutvalg innen hver av sektorene husdyr, planter og skogtrær. Sammen med disse skal senteret utarbeide og følge opp handlingsplaner for vern og bærekraftig bruk av genetiske ressurser.

Kornaks havre

Bønders rettigheter til genressurser er et sentralt element i internasjonale avtaler og planer for bærekraftig bruk av genetisk mangfold. (Foto: Tore Wuttudal / Samfoto)