Historisk arkiv

Brekk gratulerer Stuart med Sofieprisen 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forfatteren Tristram Stuart fra Storbritannia er tildelt Sofieprisen 2011 for sin måte å kjempe mot et stort problem i verden: Kasting av mat. – En velfortjent pris til en som kjemper en viktig kamp, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Stuart får prisen for sin evne til å tenke nytt og kreativt, bruke humor og illustrerende eksempler for å rette søkelyset mot en av vår tids største moralske og miljømessige skandaler: Kasting av mat.

- Denne tildelingen er viktig. Kasting av mat er et alvorlig problem som vi må komme til livs. Jeg møtte Tristram Stuart i fjor høst og vet at han gjør en betydelig innsats for å få folk til å forstå hvor avgjørende det er å ta ansvar for sine egne uvaner på dette området, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og gratulerer Stuart med pristildelingen.

 - Å få Sofieprisen 2011 sender et sterkt signal om hvordan kasting av mat er en global tragedie, men også en mulighet for å øke tilgangen til mat globalt og minske miljøkonsekvensene, sier Tristram Stuart, som vi bruke Sofieprisen for i enda større grad å nå ut med budskapet internasjonalt.

Sofie-prisen er innstiftet av forfatteren Jostein Gaarder og er på 100.000 dollar.

Dilemma også i Norge
I forbindelse med presentasjonen av årets Sofieprisvinner presenteres en fersk rapport fra Østfoldforskning om nyttbart matavfall i Norge til ForMat-prosjektet som Landbruks- og matdepartementet har støttet økonomisk. Rapporten underbygger at det kastes enorme mengder mat også i Norge. Faktisk er det snakk om så mye som en kilo mat per nordmann per uke – som kunne vært spist. På årsbasis er det snakk om mer enn 300.000 tonn.

Sofieprisen
Fra venstre: Ole Jørgen Hansen (Østfoldforskning), Tristram Stuart og Halfdan Kverneland Olafssøn (ForMat).