Historisk arkiv

Norge tiltrer avtale om vern av sjøfugl i Antarktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge tiltrer den internasjonale avtalen om vern av albatrosser og petreller. - Norge har et klart miljøansvar for sørlige polarområder hvor disse sjøfuglene har sine leveområder, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Norge tiltrer den internasjonale avtalen om vern av albatrosser og petreller. - Norge har et klart miljøansvar for sørlige polarområder hvor disse sjøfuglene har sine leveområder, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy

Albatrossavtalen er en global miljøvernavtale som hører inn under konvensjonen om vern av trekkende arter av ville dyr. Albatrosser og petreller trekker over store avstander og er nettopp en dyregruppe som vil tjene på internasjonalt miljøvernsamarbeid

Målsettingen med avtalen er å bevare bestandene og hekkeområdene til albatrosser og petreller. Partene i avtalen skal både sammen og individuelt vurdere tiltak for å bedre forholdene. Føre-var prinsippet skal ligge til grunn. Vern av leveområder, reduksjon av forurensning og å unngå forstyrrelser som påvirker hekkesuksessen er blant de tiltak som avtalen peker på. Forskning og overvåkning er også inkludert, og Partene skal blant annet bidra til utvikling av bedre forsknings- og overvåkningsteknikker.

Flere albatross- og petrellarter er truet eller sårbare, og dette gjelder særlig de som har utbredelse i sørlige polarområder. Dette er fuglearter som lever svært lenge og formerer seg langsomt.  Den største trusselen er bifangst og annen dødelighet i forbindelse med linefiske og trålefiske.

- Internasjonalt vitenskapelig samarbeid er svært viktig for å beskytte et sårbart miljø som Antarktis er. Norge skal spille en konstruktiv rolle i samarbeidet under Albatrossavtalen, sier Helen Bjørnøy.