Historisk arkiv

Norge på FNs ekspertmøte om urfolks rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utdanning og språkopplæring for samer, Finnmark-kommisjonen og nasjonale kompensasjonsordninger var vektlagt i Norges innlegg på FNs ekspertmekanisme for urfolks rettigheter i Genève 10.-14. august.

Ekspertmekanismen, som består av fem eksperter, rådgir FNs menneskerettighetsråd i urfolksspørsmål. I sin andre sesjon i Genève 10.-14. Leif Dunfjeld fra Sametinget og Turid Johansen Arnegaard fra Norad under møtet i ekspertmekanismen for urfolks rettigheter.august presenterte gruppen sin studie om utfordringer og gode erfaringer med realiseringen av urfolks rett til utdanning og hørte staters og urfolksrepresentanters synspunkter om temaet. Videre var implementeringen av FNs urfolkserklæring med fokus på spørsmål knyttet til oppreisning og erstatning på agendaen.  

Norges innlegg understreket viktigheten av å styrke utdanning og språkopplæring for samer i det norske skolesystemet. Videre delte Norge sine erfaringer knyttet til Finnmark-kommisjonen, Samefondet og den norske kompensasjonsordningen for eldre utdanningsskadelidende samer og kvener.  

Norges delegasjon til møtet besto av representanter fra Sametinget, Norad, Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter og Norges faste delegasjon i Genève.

Mer informasjon om Ekspertmekanismen og dens arbeid finnes på FNs nettsider.