Historisk arkiv

Solidaritet og samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til årsrapport for EØS-midlene 2008-2009

EØS-midlene gir et viktig bidrag til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Det er ikke minst viktig i en tid da mange frykter at krisen i verdensøkonomien skal sette utviklingen tilbake og føre til at forskjellene i Europa igjen vil øke, skriver Støre bl.a. i forordet til årsrapporten for EØS-midlene 2008-2009.

EØS-midlene gir et viktig bidrag til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Det er ikke minst viktig i en tid da mange frykter at krisen i verdensøkonomien skal sette utviklingen tilbake og føre til at forskjellene i Europa igjen vil øke. Vi ønsker å bidra for å skape et solidarisk og trygt Europa. Det er i vår interesse, så vel som i en alleuropeisk interesse.

For Norge har det vært et mål at støtten fordeles i nær dialog med mottakerlandene, på områder som landene selv prioriterer og hvor Norge har langsiktige interesser. 

Eksempler på dette er konkrete tiltak innen miljø, helse, forskning og på justisfeltet. EØS-midlene har også gitt oss mulighet til å bidra på områder hvor vi ser at det er behov for å styrke innsatsen, slik som det sivile samfunn og overfor barn og unge.

EØS-midlene har ført til økt kunnskap om og interesse for Norge. Mange av prosjektene vi støtter har norsk samarbeidspartner. Utveksling av kunnskap og erfaringer foregår innenfor allerede etablerte relasjoner, men det knyttes også nye kontakter og etableres nye former for samarbeid. 

Det er lagt grunnlag for et langsiktig, faglig samarbeid innen blant annet forskning, politi og kulturminnevern. Vi er opptatt av å videreføre slike positive ringvirkninger også i fremtidige bidrag.

Fem års innsats ser ut til å gi gode resultater. Spennvidden og variasjonen i prosjektene er stor. Jeg har selv hatt gleden å oppleve det engasjement og eierskap som de som gjennomfører prosjektene viser.

Våre ambassader i mottakerlandene forteller at EØS-midlene er en døråpner i vårt arbeid med å styrke vårt samarbeid med de nyeste EU-landene. Det er en viktig side ved EØS-midlene.

I denne årsrapporten kan du lese om noen av de 1250 prosjekter og fond som støttes, og om arbeidet på norsk side fra mai 2008 til april 2009. Selv om programperioden nå formelt er avsluttet, fortsetter innsatsen.

Prosjektaktiviteter vil foregå i ytterlige to år. Erfaringer og resultater tar vi med oss når vi sammen med mottakerlandene skal utforme fremtidige bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa.

 Årsrapport for EØS-midlene 2008-2009