Historisk arkiv

Solheim: - Rystende om Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Legen Denis Mukwege håper Norge kan gjøre mer for voldtatte kvinner i DR Kongo. Torsdag møtte han miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og fortalte rystende historier om gjengvoldtekt og seksualisert vold.

Legen Denis Mukwege håper Norge kan gjøre mer for voldtatte kvinner i DR Kongo. 

Mukwege er gynekolog ved Panzi-sykehuset i Øst-Kongo. Han har blant annet fått Olof Palmes pris for innsatsen for voldtatte kvinner i Kongo. Han ble også kåret til årets afrikaner i 2008. 

Lege Denis Mukwege fortalte rystende historier fra hjemlandet da han møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Trond VikenTorsdag møtte han miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Mukwege fortalte rystende historier om gjengvoldtekt og seksualisert vold. 

- Mennene som voldtar oppfører seg som dyr. Det er ubeskrivelige skjebner som kommer inn døren på sykehuset. Bare i fjor behandlet vi 3500 kvinner og barn, sa Mukwege. 

Nå håper han Solheim og Norge kan gjøre enda mer for å sikre kvinners trygghet. 

- Kvinnens kropp brukes som slagmark i de brutale herjingene. Vi kan ikke finne oss i grusomhetene som skjer i Kongo, sier Solheim. 

Norge har styrket innsatsen mot seksualisert vold i Kongo. Kirkens Nødhjelp er blant de som får støtte til arbeidet. 

Les også utenriksminister Jonas Gahr Støres kronikk: Voldtekt som sikkerhetspolitikk.

**** 

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne saken har en verdi på 37. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.