Historisk arkiv

Dialog med Taliban?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Parkteatret på Grünerløkka i Oslo var fullsatt da Oslo Dokumentarkino onsdag 5. oktober inviterte til premierevisning av filmen ”The Afghan Nightmare” og påfølgende debatt om mulighetene for dialog med Taliban og et bærekraftig sivilsamfunn i Afghanistan.

Global Video Letters, ledet av Christoffer Næss, sto for kortfilmen ”Dette er Kabul”. Deretter introduserte regissør Klaus Erik Onstad filmen som er basert på NRK-serien

Oberst Soberg i diskusjon på valgdagen i 2010. Foto: Olav Njaastad, NRK

 "Norge i krig”, hvor vi følger de norske styrkene i Meymaneh i seks måneder under ledelsen av oberst Rune Solberg. Filmen viser bl.a. hvilke utfordringer de norske styrkene har i samarbeidet med det afghanske samfunnet.

Kristian Berg Harpviken (Prio), Jørn Qviller (Forsvaret), Anders Nordstoga (Care) og Linda Våge (Afghanistankomiteen) var enige om at afghanerne selv kjenner sitt samfunn best. Lokale myndigheter må stå ved roret for å utarbeide en politisk løsning og få støtte fra det internasjonale samfunnet.  Utfordringene rundt en slik dialogprosess ble diskutert, blant annet kan en løsning ligge langt frem i tid og det internasjonale samfunnet må anerkjenne Taliban som forhandlingspartner. Viktigheten av sivilsamfunnets involvering i forhandlingene og ivaretakelsen av sårbare grupper ble også tatt opp, hvor det store spørsmålet er hvordan sivilsamfunnet skal involveres i allerede kompliserte forhandlinger.

Oslo Dokumentarkino var redaksjonelt ansvarlig for møtet. Arrangementet var støttet av UD gjennom Refleksprosjektet.