Historisk arkiv

Obamas tale viktig for fredsprosessen i Midtøsten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- President Obamas tale er hans hittil viktigste initiativ til å løse konflikten mellom Israel og palestinerne. Norge støtter tilnærmingen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I talen president Obama holdt i dag om utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika advarte han mot å tro at konflikten mellom Israel og palestinerne kan ligge uløst når hele regionen reiser seg for demokrati. Han ba partene raskest mulig ta modige skritt for å løse konflikten ved å skape to stater for to folk som kan leve sammen i fred.

For første gang sa Obama at permanente grenser mellom de to statene må baseres på den linjen som skilte partene da konflikten startet i juni 1967, med landbytte de må bli enige om. Han understreket at Israels legitime behov for sikkerhet må løses, og at israelske militære styrker må trekkes fullstendig tilbake fra palestinsk jord.

- Når USA og EU nå er samstemte om hovedrammene for å løse konflikten, gir dette et nytt grunnlag for at partene kan finne tilbake til forhandlinger. Jeg oppfordrer statsminister Netanyahu og president Abbas til å svare positivt på Obamas utspill, sier utenriksminister Støre. 

- Norge støtter at forhandlinger kan føre frem til opprettelsen av en palestinsk stat som kan leve side om side med Israel i fred og sikkerhet, sier utenriksministeren. 

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) har gjennomført omfattende reformer for å kunne drive moderne statsinstitusjoner. Fremgangen i dette arbeidet er anerkjent av de sentrale giverlandene til PA og av Verdensbanken, IMF og FN. 

- Som leder av giverlandsgruppen AHLC vil jeg bidra til at de får full støtte fra giverne til å fortsette det hittil vellykkede arbeidet med å bygge institusjonene for en palestinsk stat, sier utenriksministeren.