Historisk arkiv

Statsråd Haga mottok rapport om kamuflering av kraftledninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas overrakte i går en rapport om kamuflering av kraftledninger til olje- og energiminister Åslaug Haga.

-Erfaringene viser at det er de visuelle virkningene av en kraftledning i landskapet som kan skape størst konflikt. Denne rapporten viser at materialvalg, farger, mindre refleks og mindre skogrydding gir resultater og kan bidra til å redusere fjernvirkningen av kraftledningen vesentlig, sa statsråd Haga da hun mottok rapporten.

Kamuflering innebærer å benytte materialvalg og/eller farger som gjør at master og liner glir bedre inn i landskapet. Tiltak for å redusere refleksjon av sollys og tiltak som reduserer ryddebeltets synlighet er også kamuflerende tiltak.

Rapporten viser at kamuflering av kraftledninger er et svært effektivt tiltak som vil kunne begrense den visuelle effekten av kraftledninger, og anbefaler at det bør brukes i større grad enn det til nå har vært gjort.

Olje- og energidepartementet er i ferd med å utarbeide en strategi for hvordan det kan tas økt hensyn til miljø, estetikk og lokalsamfunn i kraftledningssaker.
-Denne rapporten er et verdifullt bidrag til å øke kompetansen hos både myndigheter, nettselskaper og berørte lokalsamfunn om hvilke muligheter kamuflering gir, sa olje- og energiministeren.

Det er landskapsarkitektene Asplan Viak som på oppdrag fra NVE har gjennomført prosjektet og står bak rapporten.

Rapporten kan leses på NVE sine hjemmesider.

Agnar Aas og Åslaug Haga

Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas og Olje- og energiminister Åslaug Haga