Historisk arkiv

Rekordmange vannkraftsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I 2010 behandlet Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) 101 småkraftsaker og sendte innstilling til OED i seks større vannkraftsaker.Til sammen har NVE behandlet konsesjonsaker for vannkraft, vindkraft og fjernvarme som kan gi 4,5 TWh ny kraft- og varmeproduksjon årlig.

I 2010 behandlet Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) 101 småkraftsaker og sendte innstilling til OED i seks større vannkraftsaker. 101 småkraftsaker er ny rekord og en økning fra 74 i 2009. Til sammen har NVE behandlet konsesjonsaker for vannkraft, vindkraft og fjernvarme som kan gi 4,5 TWh ny kraft- og varmeproduksjon årlig. Det tilsvarer elektrisitetsforbruket til 225 000 husstander, eller hele Akershus fylke.

-Aldri før har NVE behandlet så mange småkraftsaker. I 2000 behandlet NVE 6 småkraftsaker, i 2010 var antallet 101. Dette viser at å øke saksbehandlerkapasiteten i NVE har vært en suksess. Uten å bygge ut mer fornybar energi klarer vi ikke å lykkes i klimakampen. I Norge spiller småkraft en viktig rolle, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

NVE har i 2010 gitt 78 konsesjoner til småkraftverk og sendt innstilling til OED for fire. 19 søknader om småkraftverk ble avslått.
I tillegg til småkraftsakene har NVE sendt 6 innstillinger i større vannkraftsaker til Olje- og energidepartementet.
NVE har også behandlet en stor mengde søknader om konsesjonsfritak og andre vassdragsinngrep.

Les mer om fjorårets konsesjonsbehandling på NVE sine hjemmesider.