Historisk arkiv

Pressekontakt 415 73 500

Tildeling av tilleggsareal til Goliat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har i tråd med forvaltningsplanen besluttet å godkjenne søknad fra Eni Norge AS, på vegne av interessentskapet i utvinningstillatelse 229, om tilleggsareal til Goliatfeltet.

Det er stor sannsynlighet for at de til nå påviste ressursene i Goliat-strukturen, som ligger i Barentshavet, strekker seg ut over den eksisterende tillatelsen.

Tilleggstildelingen skal omfatte disse ressursene og også en oppsidemulighet som vil bli avklart gjennom en ny letebrønn. Disse mulige tilleggsressursene bør inkluderes i utvinningstillatelsen før en plan for utvikling og drift (PUD) på Goliat vedtas og innleveres til myndighetene. En PUD for Goliat forventes innlevert i 2008, med påfølgende stortingsbehandling.

Interessentskapet i den nye utvinningstillatelsen, 229 B, blir etter forslaget som følger:

Eni Norge AS (operatør) 65%
Statoil ASA 20%
Det Norske Oljeselskap 15%

 

Bakgrunn

Utvinningstillatelse 229 ble tildelt 15. mai 1997. Tillatelsen har nå følgende sammensetning: Eni (65 %, operatør), Statoil (20 %) og Det norske Oljeselskap (15 %). Området hvor Goliat-feltet ligger består av fem blokker og utgjør et areal på ca. 1010 km2. Det tilleggsarealet som er besluttet tildelt utgjør 63,5 km2 og ligger sør for utvinningstillatelse 229.

Den første undersøkelsesbrønnen i utvinningstillatelse 229 påviste høsten 2000 et oljefunn på Goliatstrukturen. En avgrensningsbrønn høsten 2001 påviste ytterligere oljeressurser. Den tredje brønnen påviste vinteren 2005/2006 ytterligere ressurser. Ytterligere to brønner ble boret høsten 2006 og vinteren 2006/2007. Oljedirektoratets estimat for påviste ressurser pr i dag er 40 mill. Sm3 oljeekvivalenter. Dette estimatet kan bli endret når ressursevalueringen av siste brønn er avsluttet, samt når resultater fra planlagte boringer foreligger.

Brønn nummer tre, som ble boret vinteren 2005/2006 påviste hydrokarboner i tre forskjellige vertikale nivåer. Dette har gitt ny kunnskap om Goliatstrukturen, og det er stor sannsynlighet for at den til nå påviste delen av Goliat strekker seg utover den eksisterende tillatelsen. Disse tilleggsressursene bør inkluderes i utvinningstillatelsen før PUD på Goliat vedtas og innleveres til myndighetene.

Tilleggstildelingen ligger i beltet mellom 35 og 50 km fra grunnlinjen. For kystsonen langs Troms og Finnmark til grensen mot Russland sier Forvaltningsplanen (St. meld. nr. 8 (2005-2006) Helhetlig forvaltning av det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten): "…..... I området fra 35-50 km skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet. Fra dette gjøres følgende unntak: Petroleumsvirksomhet i allerede tildelte tillatelser t.o.m. 19. runde videreføres, nye utlysninger og tildelinger i TFO-området tillates, og det åpnes for utvikling av tilleggsressurser i disse områdene."