Historisk arkiv

Sasol ny partner i teknologisenteret for CO2-fangst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Staten ved Olje- og energidepartementet og det sørafrikanske selskapet Sasol inngikk i dag avtale om at Sasol trer inn som ny deltager i teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM).

Staten ved Olje- og energidepartementet og det sørafrikanske selskapet Sasol inngikk i dag avtale om at Sasol trer inn som ny deltager i teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM). I avtalen heter det at Sasol overtar en andel av statens forpliktelse tilsvarende 2,44 prosent.

-Det er en glede å ønske Sasol velkommen som ny deltager i teknologisenteret på Mongstad. Dette er et stort skritt videre i arbeidet med å få med flere industrielle partnere i teknologisenteret og deltakelse av et selskap på Sasols størrelse vil kunne tilføre viktig kunnskap og erfaring til prosjektet. At Sasol ønsker å delta i teknologisenteret på Mongstad viser at senteret har bred relevans, og at det arbeidet vi gjør i Norge blir lagt merke til internasjonalt, , sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Sasol er en stor produsent av flytende drivstoff (bensin og diesel fremstilles fra kull og naturgass) og kjemikalier. Selskapet er involvert i olje-, -gass og kullproduksjon flere steder i verden. 

Byggingen av teknologisenteret på Mongstad er allerede godt i gang, og skal etter planen stå klart til drift omkring årsskiftet 2011/2012. To ulike fangstteknologier på to eksosgasstrømmer med ulikt CO2-innhold skal testes. Dette gir unik fleksibilitet, og gjør at testingen også er relevant for blant annet kullkraftverk. I tilegg til staten og Sasol, er Statoil og Shell øvrige partnere i teknologisenteret.

 

Administrerende direktør i Gassnova, Bjørn Erik Haugan og Group General
Manager i Sasol, Abraham de Klerk underskriver avtale om Sasols deltagelse i teknologisenteret for CO2 fangst på Mongstad. Bak er statsminister Jens
Stoltenberg og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Foto: OED

Teknologisenteret på Mongstad bygges. Foto: Statoil AS

Byggingen av teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad er godt i gang.
Foto: Statoil AS.