Historisk arkiv

Stortingsmelding om digitalt fjernsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.34/99
Dato 18.06.99

Stortingsmelding om digitalt fjernsyn

- Jeg er positiv til digitalt jordbundet fjernsyn både av hensyn til vår allmennkringkasting og behovet for et godt riksdekkende, norskspråklig fjernsynstilbud, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein. -Et slikt nett vil styrke tilbudet basert på norsk kultur og språk mot konkurransen fra et stadig større antall utenlandske kanaler, sier statsråden etter at stortingsmeldingen om digitalt fjernsyn ble fremmet i statsråd fredag.

Utbygging og finansiering av et jordbundet nett for kringkastingssendinger bør i prinsippet være basert på etterspørsel etter kapasitet i markedet, heter det i meldingen. Kapasitet i et jordbundet nett som minst tilsvarer dagens programtjenester bør tilbys NRK, TV2 og lokalfjernsynet. Øvrig kapasitet skal tilbys private interessenter gjennom kunngjøring.

Basert på de nåværende forutsetninger vil det koste utbyggeren mellom 1,4 og 2,0 milliarder kroner å bygge ut et jordbundet nett. Digital distribusjon er langt rimeligere enn analog distribusjon, men det vil måtte sendes både analogt og digitalt i en overgangsperiode på minst 10 år. Dette vil påføre kringkasterne økte kostnader i overgangsperioden. De analoge sendingene vil ikke kunne avvikles før den digitale dekningsgraden og utbredelsen av dekodere har nådd et nivå som tilsvarer dagens nivå for analoge sendinger.

Seerne vil måtte kjøpe seg en digital dekoder. En dekoder koster i dag ca. 3000 kroner, men prisen vil trolig gå ned med økt produksjon. I de fleste tilfeller vil det ikke være nødvendig å anskaffe egne antenner.

I første omgang legger regjeringen opp til at det blir bygd ut to sendernett med sju-åtte fjernsynskanaler. Når det digitale tilbudet har nådd en tilfredsstillende (1)dekningsgrad, vil et tredje sendernett som i dag blant annet blir benyttet av NRK2 gjøres tilgjengelig for digitalt fjernsyn. Dette vil gi ytterligere 3-4 kanaler. På noe lengre sikt vil det kunne være aktuelt å skaffe til veie ytterligere kapasitet til digitalt jordbundet fjernsyn.

Digitalt fjernsyn utnytter frekvensressursene langt bedre og mer kostnadseffektivt enn dagens analoge fjernsyn. Antallet fjernsynskanaler i et jordbundet nett vil i en første utbyggingsfase minst bli det dobbelte i forhold til i dag. Senere kan kapasiteten igjen minst dobles. I tillegg vil det være rom for ulike tilleggstjenester. Digitalt fjernsyn vil dessuten fjerne mange av dagens problemer knyttet til dårlig bildekvalitet.

Et digitalt jordbundet nett er det eneste alternativ som vil kunne gi riksdekkende sendinger. For kombinasjonen satellitt og kabel vil dekningsgraden trolig maksimalt være 70-75%. Et jordbundet nett er den eneste realistiske muligheten for å opprettholde regionale TV-sendinger og lokal-TV, fastslår regjeringen i stortingsmeldingen om digitalt fjernsyn.

St.meld. nr. 46 (1998-99) Digitalt fjernsyn vil bli lagt ut på internett:linkdoc018005-040007#dochttp://odin.dep.no/repub/98-99/stmld/46/

(1)
iii

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 02

Lagt inn 18. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen