Åpner for mer lukket hogst

Hvordan vi hogger skog påvirker både karbonfangst, biologisk mangfold, vannkvalitet og hvor mye tømmer skogen leverer. Det viser en ny rapport utarbeidet av forskere ved NIBIO, NINA og NIVA.

– Hogstform er en sentral del av hvordan vi driver skogen, og valg av hogstform har betydning for både klima, miljø og skognæring, sier skogforsker Aksel Granhus ved NIBIO på Ås.

Aksel Granhus
NIBIO-forsker, Aksel Granhus, mener valg av hogstform har betydning for både klima, miljø og skognæring. Foto: Lars Sandved Dalen/NIBIO

Sammen med kollegaer ved NIBIO, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norsk institutt for vannforskning (NIVA), har Granhus undersøkt hvordan alternative hogstformer til flatehogst vil påvirke fremtidens skogbruk.

Granhus forteller at åpne hogstformer, slik som flatehogst, har vært dominerende i Norge helt siden annen verdenskrig. Det stilles kritiske spørsmål fra flere hold om hvordan dagens skogbruk påvirker skogens ulike økosystemtjenester. Et alternativ til åpne hogster, slik som flatehogst, er det som kalles lukkede hogster.

– Lukket hogst betyr at man bare tar ut en del av trærne, slik at det etter hvert hogstinngrep står igjen trær, forklarer Granhus.