Regjeringen styrker innsatsen i arbeidet for sosial utjevning

Like muligheter for alle barn og unge er en av regjeringens viktigste prioriteringer. Nytt og langsiktig arbeid for å redusere økonomiske forskjeller og øke sosial mobilitet er nå i gang.

Forskjellene i Norge øker, og over 110 000 barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. Barn som vokser opp i familier der foreldrene har kort skolegang og lav inntekt, har en høyere risiko for avbrutt skolegang, lav inntekt, dårlig helse og svak tilknytning til arbeids- og samfunnsliv som voksne.

Regjeringen vil snu denne utviklingen og redusere forskjellene. Levekårsutfordringer skal ikke gå i arv. Alle barn og unge skal ha gode liv, og alle skal få like muligheter til å lære, mestre og utvikle seg uavhengig av bakgrunn.

Ny stortingsmelding våren 2025

For å få til dette, vil regjeringen forsterke arbeidet med å redusere økonomiske og sosiale forskjeller. Det krever et bredt samarbeid. Derfor har regjeringen satt i gang arbeidet med en stortingsmelding som kommer i 2025.

Muligheten for å lykkes er størst dersom innsatsen settes inn tidlig og gir barn og familier en god start. Derfor skal meldingen rette seg særlig mot barn og unge og familiene deres. Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet arbeider sammen om meldingen og de viktige målene i den.

Gode oppvekstvilkår og tilgjengelige velferdsordninger innen helse, barnehage og skole, og kvalifisering til arbeidslivet bidrar til like muligheter og reduserte forskjeller i levekår. Det gjør at flere mestrer overgangen fra ungdomsliv til voksenliv.

Målet er at barn og unge skal være inkludert i arbeids- og samfunnsliv når de blir voksne. I meldingen vil regjeringen vurdere tiltak på alle arenaer der barn og unge er, som barnehage, skole og fritidsaktiviteter, og i tjenestene som er rettet mot barn og unge og deres familier.

Meldingen skal blant annet følge opp ekspertgruppen for barn i fattige familier som leverte sin rapport 17. oktober og ekspertgrupperapporten som ser på betydningen av barnehage, skole, SFO og deltakelse i fritidsaktiviteter for sosial utjevning og sosial mobilitet. Den sistnevnte leveres i februar 2024.

Innført en bredde av tiltak

Regjeringen har allerede gjennomført en rekke tiltak for å bidra til at barn og unge får en best mulig start uavhengig av bakgrunn.

  • Maksprisen for barnehage er redusert, og i statsbudsjettet for 2024 foreslås en ny, kraftig reduksjon i maksprisen i barnehager.
  • Det er innført gratis deltidsplass på SFO for 1. og 2. trinn.
  • Barnetrygden er økt.
  • NAVs ungdomsgaranti er innført. Garantien skal motvirke utenforskap, og gi tett oppfølging inntil den unge kommer i arbeid eller utdanning.
  • Det er lagt fram en forpliktende opptrappingsplan for psykisk helse.
  • Arbeider for å bedre beskytte barn og unge mot markedsføring av usunn mat og drikke
  • Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er styrket, både faglig og økonomisk
  • Det er i statsbudsjettet for 2024 foreslått styrking av områdesatsinger i levekårsutsatte områder.
  • Ordningen Tilskudd til inkludering av barn og unge er styrket. Tilskuddsordningen skal bidra til utvikling av åpne møteplasser, deltakelse på ferie- og fritidsaktiviteter og fullføring av utdanningsløp.

Deltakelse i samfunnsliv

Årsakene til fattigdom og levekårsutfordringer er sammensatte. For å oppnå varige endringer, kreves en både helhetlig og langsiktig innsats. Myndighetene må se forbi sektorgrensene, samarbeide bedre, og sørge for at barn og unges og familienes behov styrer hva slags tilbud og hjelp de får.

Regjeringen ønsker innspill fra barn og unge selv og fra ulike aktører som er viktige for barn og unges liv. Derfor skal det arrangeres innspillsmøter på ulike steder i landet, og den første avholdes 4. desember i Bergen. Det vil også bli opprettet en egen nettside for stortings­meldingen, der det vil være mulig å komme med innspill til arbeidet.

Arbeidet mot ulikhet og utenforskap krever innsats og samarbeid på alle nivåer i samfunnet. Derfor har regjeringen i tillegg satt i gang et målrettet samfunnsoppdrag om å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv.

Arbeidet med dette samfunnsoppdraget vil gi viktige innspill til stortingsmeldingen. Du kan lese mer om samfunnsoppdraget her.