Statsministeren møtte norske humanitære organisasjoner som arbeider i Gaza

Statsminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim møtte norske humanitære organisasjoner hos Flyktninghjelpen. De diskuterte hva som må gjøres for å hjelpe sivile i Gaza.

– De norske humanitære organisasjonene gjør sammen med FN og det internasjonale Røde Kors en avgjørende innsats i området. Det er viktig for meg å høre direkte fra organisasjonene hvordan de opplever situasjonen og hva de mener bør gjøres fremover, sier statsministeren.

Statsministeren og utviklingsministeren møtte Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Norwac, Leger Uten Grenser, Kirkens Nødhjelp, Caritas Norge.
Statsministeren og utviklingsministeren møtte Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Norwac, Leger Uten Grenser, Kirkens Nødhjelp, Caritas Norge. Foto: Statsministerens kontor.

– Norske humanitære organisasjoner står klare til å gjøre mye mer i Gaza, men da må reell humanitær tilgang sikres, sier statsminister Støre.  

De sivile lidelsene etter snart én måned med kamphandlinger, er ufattelige. Om lag 4000 barn er så langt drept siden konflikten brøt ut 7. oktober. Søndag 5. november krevde 18 FN-sjefer og ledere for humanitære organisasjoner umiddelbar våpenhvile.

– Jeg stiller meg bak kravet om beskyttelse av sivile og at befolkningen i Gaza må få tilgang til det de trenger for å overleve – vann, mat, strøm og drivstoff. Bare en umiddelbar våpenstillstand kan bidra til det, sier statsministeren.

– Mangel på drivstoff dreper. Kuvøsebarn på sykehus dør når aggregater stopper og strømmen går. Ikke-fungerende vann- og kloakksystemer sprer sykdom og død. Ikke umiddelbart, men på sikt. Dette er fullstendig uholdbart, sier statsministeren.

Samtidig utsettes humanitære hjelpearbeidere for den samme volden som rammer andre sivile. 79 ansatte i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza er drept så langt i konflikten.

– Jeg er dypt imponert over de humanitære som fortsetter å arbeide, til tross for at de har mistet sine nærmeste og farene de vet de utsetter seg selv for. De fortjener vår beundring og takk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Norge har bidratt med ekstra penger til FN og humanitære organisasjoner i nødhjelpsresponsen. Til nå er det satt av 200 millioner kroner, som skal gå til FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner.