Hovedkonklusjonen er at varierende lysforhold har liten betydning, mens lav lagringstemperatur er avgjørende for at brokkolien skal holde god kvalitet fra innhøsting til den ligger i butikken. Derfor kan man nå mer målrettet forbedre kvaliteten hos brokkoli under dyrking og i distribusjonen, noe som legger grunnlaget for økt verdiskaping og forbruk av brokkoli i Norge.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember.
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Grønnsaksforskere har også sett på hvordan ulike klimaforhold påvirker brokkolien ved å dyrke brokkoli i Norge, Tyskland og Spania – fra 69 til 43 grader nord. Resultatene viser at en kald periode før brokkolien høstes gir mer C-vitamin, og egner seg derfor godt for dyrking i det kalde, nordiske klimaet. 

– Norsk landbruk er avhengig av forsking og utvikling for å auke matproduksjonen, gje betre lønsemd til bonden og høg effektivitet over heile landet. Noreg har sterke forskingsmiljø som stadig gjev ny kunnskap og legg difor eit viktig grunnlag for å auke konkurransekrafta og handtere utfordringar i framtida, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Forskingsprosjektet er et samarbeid mellom NMBU, NIBIO, forskningsmiljøer i Storbritannia, Tyskland og Spania, samt BAMA gruppen, Gartnerhallen og Coop Norge, og er finansiert av Norges forskningsråd, Nofima og samarbeidspartnere.