Dette må du vite om trygd, pensjon, skatt og helse

Hvis du vurderer å søke en stilling i internasjonale organisasjoner, er det viktig at du også tenker igjennom de praktiske konsekvenser som følger med en jobb ute. Før utreise bør man derfor sette seg inn i de forskjellige lovverk som regulerer tilknytningen til Norge. Det bør gjøres så tidlig som mulig blant annet fordi saksbehandlingstid kan komme i konflikt med tidspunkt for tiltredelse.

På disse sidene finner du en overordnet introduksjon til de sentrale problemstillingene rundt flytting, skatt, helse og pensjon. Merk at dette ikke nødvendigvis er en uttømmende liste.

I tillegg foreligger overenskomst om De Forente Nasjoners privilegier og immunitet, som trådde i kraft 18.august 1947. Det er en traktat som regulerer forholdet mellom FN og Norge, men er også ofte  et utgangspunkt for tilsvarende vurderinger av forholdet til andre mellomstatlige organer.

Det er viktig å understreke at  det er en individuell behandling av saker som omhandler, trygd, pensjon og skatt. Den enkelte må derfor forholde seg aktivt til hver enkelt av lovene og de instanser som er satt til å forvalte dem.

Det er ikke nødvendigvis slik at de enkelte systemene kommuniserer seg imellom og det foreligger ikke en samlet informasjon om alle spørsmål som oppstår i forbindelse med tiltredelse i en internasjonal organisasjon.

Folketrygden

Medlemskap i folketrygden

En person som er bosatt i Norge er som hovedregel medlem i folketrygden. Men norske borgere som tar jobb i internasjonale organisasjoner mister normalt sitt pliktige medlemskap i folketrygden. Det gis ikke unntak for dette selv om Norge finansierer stillingen gjennom øremerkede midler og arbeidstaker får permisjon (eller ikke) fra sin stilling i Norge. Dette gjelder uavhengig av om arbeidstaker regnes som utflyttet etter folkeregisterloven. Dette innebærer at arbeidstakeren ikke er dekket av folketrygden i de perioder man eventuelt er hjemme i Norge på ferie.

Frivillig medlemskap

Alternativt kan man søke om et frivillig medlemskap i folketrygden. Det er en rekke forutsetninger for å få dette innvilget: Du må ha vært medlem i folketrygden i minst tre av de siste fem kalenderårene før søknadstidspunktet og ha nær tilknytning til det norske samfunnet eller til norsk næringsliv, for å bli medlem. Det frivillige medlemskapet har en kostnad og hvor mye du skal betale i trygdeavgift vil være avhengig av om du er skattepliktig til Norge og trygdeavgiften betales sammen med skatten arbeidsgiver plikter å betale arbeidsgiveravgift.

Saksbehandlingstid er på ca. 12 uker. Det er mulig å søke under tilsettingsprosessen, men søknaden til NAV må være komplett før de fatter vedtak. Det betyr blant annet at tiltredelsestidspunkt og lønn må være meldt inn til NAV.

For søknader og skjemaer, må NAVs skjemaveileder brukes.

Spørsmål kan rettes til NAV på telefon 55 55 33 33.

Helsespørsmål for medlemmer i folketrygden under utenlandsopphold

Helfo er helsedirektoratets ytre etat og har ansvar for dette området.  

Privatpersoner kan ringe 233 27 000.

Pensjon

Medlemskap i Statens pensjonskasse og permisjonsavtalen

Som medlem av Statens pensjonskasse (SPK) kan du få permisjon etter permisjonsavtalen. Det innebærer at du fortsetter å tjene opp pensjonsrettigheter mens du er i permisjon (medregning).

Medregning av tjenestetid betyr at tiden du er i permisjon blir regnet med som medlemstid. Du får medregnet tjenestetid i SPK når arbeidsgiveren din innvilger deg permisjon i henhold til permisjonsavtalen.

Selv om du får medregning av rettigheter i SPK må du selv undersøke med NAV om hvilke rettigheter du opparbeider i folketrygden.

Spesielt om permisjon for å arbeide for internasjonale organisasjoner

Skal du ha permisjon fra statlig stilling for å arbeide for en internasjonal organisasjon i utlandet, kan du få medregnet tjenestetid i inntil fem år, jf. permisjonsavtalen punkt 3a.

Det er satt visse kriterier for hva som regnes som en internasjonal organisasjon. Det omfatter blant annet organisasjoner der flere land er representert og den norske stat har særlige interesser.

Lurer du på hvilke internasjonale organisasjoner som gir medregning kontakter du SPK.

Medlemskap i SPK krever medlemskap i norsk folketrygd

I henhold til lov om Statens pensjonskasse skal en arbeidstaker være medlem av norsk folketrygd for å være medlem i SPK. Det er likevel mulig å videreføre medlemskapet i SPK dersom du ikke er medlem av norsk folketrygd.

Pensjon og skatt ved arbeid i internasjonale organisasjoner

I de fleste internasjonale/mellomstatlige organisasjoner betaler de tilsatte inn til et pensjonsfond. I FN utgjør dette i 2023 7,5 pst av inntekten. Etter fem år vil arbeidsgiver bidra til pensjon med en andel på 15,8 prosent. For ansatte som har kontraktstid under fem år innebærer dette at man ikke får annen pensjon enn det man selv har innbetalt. Dette kan tas ut i en engangsbeløp uten skattemessige konsekvenser ved retur til Norge.

Er man tilsatt over fem år, hvori bidrag fra arbeidsgiver inngår, vil pensjon fra internasjonale organisasjoner ved tilbakeflytting til Norge bli skattlagt på vanlig måte, enten det er i form av rater eller som engangsbeløp.

Søknad om fritak for kommuneskatt ved arbeidsopphold i utlandet utover 12 måneder

I Skattelovens § 2-1 sjette ledd omtales anvendelsen av «femårsregelen» i forbindelse med skattemessig utflytting fra Norge.

For at skattemessig bosted i Norge skal opphøre i forbindelse med utflytting er det en forutsetning at skattyter eller hans/hennes nærstående ikke disponerer bolig i Norge. Hva som regnes som bolig følger av § 2-1 sjette ledd bokstavene a og b. Som bolig anses likevel ikke en «boenhet som er anskaffet minst fem år før det inntektsåret det tas opphold i utlandet og som i denne perioden ikke har vært benyttet som bolig av skatteyterne ellers dennes nærstående», jf nevnte § 2-1 sjette ledd siste punktum.

Skatteetaten må kontaktes hvis du har spørsmål om dette.

Folkeregisteret

Midlertidig eller permanent flytting mellom Norge og utlandet innebærer normalt en endring i rettigheter og plikter.

Ved forberedelser til utreise er det viktig at man forstår forskjellen mellom bosted i Norge og bosatt i Norge. Bostedsbegrepet har forskjellig innhold i lovverkene og baserer seg ikke bare på en vurdering av hvor vedkommende fysisk oppholder seg.

Det avgjørende er graden av tilknytning vedkommende har til Norge, og her vil ulike hensyn kunne få betydning, avhengig av hvilken lov spørsmålet gjelder. Man kan således eksempelvis være bosatt i Norge etter Folkeregisterloven, men ikke etter skatteloven og/eller folketrygdloven.

Erfaring viser at mange oppfatter registrering av bosted Norge i folkeregisteret som avgjørende for trygde- og/eller skattemessige rettigheter/plikter. Det er ikke riktig. Kriteriene er forskjellig fra den ene loven til den andre og resultatet vil likeså kunne variere.

Folkeregisterloven

Folkeregisteret administreres av Skatteetaten, men må ikke forveksles med etatens administrasjon av skattelovgivningen. Selv om Skatteetaten og NAV innhenter informasjon fra Folkeregisteret, og oppdaterer sine egne registre på det grunnlag, foretas det ingen konkret vurdering i Folkeregisteret av skatteforhold eller medlemskap i folketrygden.

Ved flytting fra Norge til utlandet utenfor Norden følger hovedregelen om bosted av folkeregisterloven § 4-3 (1):

En person som flytter til et land utenfor Norden for å bosette seg der, registreres som utflyttet. Forhold som skal vektlegges for å anse en person utflyttet, er blant annet om vedkommende:

  1. har egen selvstendig bolig i innflyttingslandet
  2. ikke lenger disponerer fast bolig i norsk kommune
  3. ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til en norsk kommune
  4. ikke har ektefelle eller barn i en norsk kommune
  5. ikke har annet enn sporadiske opphold i en norsk kommune i løpet av året.

Folkeregisteret foretar en helhetsvurdering, basert på disse kriteriene, og det er en høy terskel for å bli ansett som utflyttet.

Kontakt

Folkeregisteret er en del av Skatteetaten. Skal du flytte fra Norge til et land utenfor Norden, må du derfor melde fra til Skatteetaten her hjemme. Skal du flytte til et nordisk land, skal flyttingen kun meldes i det landet du flytter til.

Et skjema for dette formål finnes på skatteetatens nettsider.

Skatt når du er bosatt i utlandet

Etaten kan kontaktes på telefon 800 80 000. Ellers kan 22 07 70 00 brukes til lokaltakst fra mobil i Norge. På skatteetatens nettsider finnes et kontaktskjema som brukes til skriftlige henvendelser. Det kan også bestilles time for et møte.

Permisjon for å arbeide for internasjonale organisasjoner

Arbeidstaker som har permisjon fra statlig stilling for å arbeide for internasjonale organisasjoner i utlandet kan få medregnet tjenestetid i inntil fem år, jf. permisjonsavtalen punkt 3a. Det er satt visse kriterier for hva som regnes som internasjonal organisasjon i forhold til permisjonsavtalen. Dette omfatter organisasjoner der:

Generell oversikt over internasjonale organisasjoner som gir medregning av tjenestetid kan endre seg over tid. Dette bør derfor undersøkes fra tilfelle til tilfelle.