3 Organisasjons- og strukturendringer


3 Organisasjons- og strukturendringer


Omorganisering av arbeidet med omlegging av energisektoren

Regjeringen vil i løpet av året legge frem en Odelstingsproposisjon med forslag om endringer i Energiloven som blant annet medfører ny finansiering og organisering av arbeidet med omlegging av energibruk og energiproduksjon. Det foreslås å etablere et nytt statlig organ som skal ta seg av arbeidet med omleggingen. Det nye organet skal overta arbeidet som i dag utføres i regi av NVE og nettselskapene.

Forslaget går ut på å avvikle kravet til distribusjonsselskapene om å drive nøytral informasjon og veiledning om enøk. Dette arbeidet blir i dag finansiert gjennom et påslag i overføringstariffen. Påslaget foreslås gjort obligatorisk, og skal overføres til et sentralt energifond. Fondet skal forvaltes av det nye organet. Energifondet skal brukes til både produksjons- og forbruksrettede tiltak som kan bidra til den langsiktige omleggingen av energisektoren. Fondet vil også bli tilført midler over statsbudsjettet.

Det vises for øvrig til omtalen under kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Omorganisering av Norges vassdrags- og energidirektorat

NVE har gjennomgått direktoratets mål- og oppgavestruktur, og det vil på denne bakgrunn bli gjennomført organisasjonsmessige endringer med virkning fra 1. januar 2001. Det vises til nærmere omtale under kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat.

Omorganisering av Oljedirektoratet

I Oljedirektoratet ble det i 1999 igangsatt et omorganiseringsprosjekt, og det vil på denne bakgrunn bli gjennomført organisasjonsmessige endringer med virkning fra 1. januar 2001. Det vises til nærmere omtale under kap. 1810 Oljedirektoratet.