Historisk arkiv

Folkehøgskolen skal beholde sin pedagogiske frihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Folkehøgskolene skal beholde sin pedagogiske frihet, uten eksamen og krav til pensum. Men det skal legges større vekt på kvalitetssikring. Innstillingen fra Kvam-utvalget om folkehøgskolen ble overlevert statsråd Giske onsdag. (02.05.01)

Pressemelding

Nr.: 037-01
Dato: 02.05.01

Utvalg overleverer ny innstilling:

Folkehøgskolen skal beholde sin pedagogiske frihet

Folkehøgskolene skal beholde sin pedagogiske frihet, uten eksamen og krav til pensum. Men det skal legges større vekt på kvalitetssikring, blant annet ved at skolene skal legge fram en årlig selvevalueringsrapport.

Dette er sentrale punkter i innstillingen fra utvalget som har vurdert folkehøgskolens rolle og plass i det fremtidige utdanningssystemet. Utvalgets leder, rektor Bjarne Kvam, leverte innstillingen til statsråd Trond Giske i dag.

Utvalget mener at folkehøgskolene fortsatt skal ha som formål å fremme allmennutdanning og folkeopplysning, og at den enkelte skole fastsetter mål og verdigrunnlag innenfor denne rammen. Også ansvaret for kvalitetsutvikling skal ligge hos den enkelte skole, og utvalget foreslår at det etableres nye ordninger for selvevaluering. Utvalget vil pålegge skolene å legge fram en årlig selvevalueringsrapport, og det skal dessuten gjennomføres en metaevaluering av hver skole minst hvert tredje år. Dagens tilsynsmannsembete blir som en følge av dette foreslått avviklet.

Utvalget foreslår videre at hver folkehøgskole utarbeider en dokumentasjon over hvilket læringsprogram elevene har deltatt i. Dokumentasjonen må være slik at den gir grunnlag for institusjoner innen høyere utdanning til å vurdere avkorting av studier.

Utvalget, som ble oppnevnt 10. mars i fjor, har også vurdert økonomiske sider ved driften, og går inn for at det offentlige tilskuddet i sin helhet skal håndteres av staten. I dag dekker staten 5/6 av tilskuddet, fylkene 1/6. Et hovedvilkår for godkjenning og statstilskudd er at skolene skal være et eksamensfritt supplement til det offentlige utdanningssystemet, og at internatet skal være en integrert del av skolens læringsprogram.

Utvalget går inn for at det opprettholdes en egen lov om folkehøgskoler.

NOU nr. 2001:16; Frihet til mangfold Om folkehøgskolens rammevilkår

 

Les mer om Folkehøgskoleutvalget.