Historisk arkiv

Forsøksordning for catskiing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Regjeringen fremmer i dag et lovforslag om forsøksordning for catskiing.

Begrepet catskiing benyttes om å transportere skiløpere med tråkkemaskin eller beltevogn, slik at de kan renne ned igjen utenfor preparerte skibakker.  

Forslaget i proposisjonen bygger på et høringsforslag høsten 2015. På bakgrunn av høringsuttalelsene har Regjeringen besluttet at det i stedet for en permanent adgang til catskiing, skal gjennomføres en forsøksordning.

En forsøksordning gir mulighet til å finne ut om catskiing kan gi alpinsentre nye inntekter, og om virkningene for natur og friluftsliv er akseptable.

Forsøksordningen begrenses til seks år. Et representativt utvalg bestående av seks kommuner vil få myndighet til å fastsette forskrift med løyper for catskiing. Ordningen skal evalueres etter fire år. Evalueringen gjøres ferdig tidsnok til at en eventuell permanent lovendring kan tre i kraft før forsøksordningen utløper.

Catskiing kan bare skje med utgangspunkt i eksisterende alpinanlegg. Transporten må skje langs traseer som kommunen fastsetter. Ved fastsetting av løypene skal kommunen ta særskilt hensyn til støy og andre ulemper for friluftslivet. Kommunen skal også ta hensyn til naturmangfold, bolig- og hytteområder, landskap, kulturminner og kulturmiljø og sikkerheten for dem som kjører og andre. Forsøket skal utlyses med felles søknadsfrist for interesserte kommuner. Departementet vil i løpet av 2017 komme tilbake med nærmere informasjon om forsøket og søknadsfristen. 

Les proposisjonen her