Historisk arkiv

Regjeringen trapper opp arbeidet for de aller fattigste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Verdensbankens internasjonale utviklingsfond (IDA) får de neste tre årene 2,6 milliarder bistandskroner fra Norge. Det er en økning på 260 millioner kroner i forhold til Norges forrige treårige bidrag.

Verdensbankens internasjonale utviklingsfond (IDA) får de neste tre årene 2,6 milliarder bistandskroner fra Norge. Det er en økning på 260 millioner kroner i forhold til Norges forrige treårige bidrag.  

Regjeringen ønsker å intensivere arbeidet for de aller fattigste, og støtter Verdensbankens nye, ambisiøse mål om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. 

Verdensbanken har det største utviklingsfondet for bistand til verdens fattigste land. Støtten de neste tre årene er 90 millioner kroner over den rødgrønne regjeringens budsjettforslag. 

- Økningen viser at Norge tar sin del av ansvaret for at verden kommer nærmere målet om å utrydde ekstrem fattigdom. Her ligger Verdensbanken helt i front. Gjennom IDA får vi mye utvikling for pengene, sier utenriksminister Børge Brende. 

Afrika mottar halvparten av IDAs midler. Fondet vil fremover spesielt prioritere de 40 prosent fattigste i samarbeidslandene, og bidra til at de aller svakeste, som kvinner, barn og funksjonshemmede, nyter godt av landenes økonomiske vekst.  Det skal også gis økt støtte til land som er rammet av konflikt, eller er på vei ut av konflikt. 

Utdanning for jenter er høyt prioritert av Verdensbankens utviklingsfond. Det samme er tilgang til vann, og arbeidet for bedre infrastruktur.

IDA arbeider også mye med å styrke de fattige landenes institusjoner, og bedre myndighetenes finansforvaltning. 

- Dette er helt nødvendig, både for å bygge tillit innad i landene, for å stimulere til investeringer og for å motta bistand fra givere som i økende grad stiller krav om resultater. IDA utmerker seg ved at pengeoverføringer koples direkte til sunn økonomisk politikk, og rammebetingelser som legger til rette for vekst, utvikling av privat sektor og fattigdomsreduksjon, sier Brende. 

Pressekontakt: Kommunikasjonssjef (utvikling) Astrid Versto, telefon 901 92 920.