Historisk arkiv

Vinner av Mangfoldsprisen 2008 – juryens begrunnelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

 

På vegne av juryen, Nina Solli

Lørenskog kommune får prisen for sitt omfattende og systematiske arbeid med mangfold på alle nivåer i kommunen. Juryen opplever at man i Lørenskog kommune har en grunnleggende holdning til at mangfold er bra, og at personer med annen etnisk bakgrunn utgjør en viktig ressurs. Samtidig fremstår det som helt sentralt for kommunen at alle utgjør en enhet, og at man aktivt tilrettelegger for å fremme og forsterke inkludering. Årets vinner av Mangfoldprisen viser at omstilling i hvordan man tenker om verden, og nedbryting av ideen om ”dem” og ”oss”, er vel så viktig som hvilke praktiske planer og tiltak man legger opp til for øvrig.

Lørenskog kommune ser på mangfold som en konkurransefordel, og vektlegger rekruttering av kompetent arbeidskraft blant egne innbyggere. Kommunen har en stor andel personer med minoritetsbakgrunn i befolkningen og tar aktivt i bruk denne ressursen. I 2007 etablerte de et eget prosjekt for rekruttering av innvandrere, med tydelige effektmål.

Lørenskog kommune har medarbeidere med minoritetsbakgrunn spredt på mange funksjoner, fagområder og nivåer i kommunen. 11,2%  av kommunens ansatte, både faglærte og ufaglærte, har minoritetsbakgrunn. Juryen mener kommunen har lykkes godt med å rekruttere personer med minoritetsbakgrunn til stillinger som krever høyere utdannelse, blant annet sykepleiere, i kulturtjenesten og i avdeling for ungdom og fritid og i IT avdelingen. På pedagogisk psykologisk kontor (PKK) har 30% av medarbeiderne minoritetsbakgrunn. PP-rådgiverstillinger er besatt av medarbeidere med embetseksamen av høyere grad fra India, Kroatia og Iran. Det pågår også et betydelig arbeid for å finne praksisplasser for innvandrere og asylsøkere i kommunens egen organisasjon.

Juryen mener også Lørenskog kommune er godt i gang med å få medarbeidere  med minoritetsbakgrunn inn i lederstillinger. Kommunen har i dag ledere med minoritetsbakgrunn, blant annet i avdeling for ungdom og fritid, blant sykepleierne og det er for første gang tilsatt en rektor med minoritetsbakgrunn. Kompetansekartlegging har vært viktig og systematisk kartlegging er gjennomført.  Kommune jobber aktivt, både gjennom lederopplæring og rekruttering, for å rekruttere flere ledere med minoritetsbakgrunn.

Juryen mener Lørenskog kommune gjør et viktig arbeid for å etablere mangfold på alle nivå i kommunen. Holdningen de gir uttrykk for, og de tiltakene de iverksetter kan være en inspirasjon ikke bare for andre kommuner, men også andre typer virksomheter. Juryen gjenfinner kommunens satsing i alt fra små enheter med noen få ansatte, til større; som skoler, sykehjem og helse. Dette gjør at kommunen fremstår som et godt eksempel på at mangfoldsarbeid nytter, det gir en merverdi og det skaper et bedre samfunn.