Historisk arkiv

EØS-borgeres rettigheter til opphold og arbeid i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det er en del av EØS-avtalen at alle EØS-borgere kan ferdes fritt mellom landene i EØS-området.

Det er en del av EØS-avtalen at alle EØS-borgere kan ferdes fritt mellom landene i EØS-området.  

Dette omtales ofte som retten til fri bevegelighet og følger av et EU-direktiv fra 2004 som er implementert i utlendingsloven og -forskriften. Retten til fri bevegelighet gir mulighet for arbeidstakere til å reise dit det er ledige jobber. Det er et utgangspunkt i retten til fri bevegelighet at man skal kunne være selvforsørget og ikke slik at man kan reise til andre land for å basere seg på det landets velferdsgoder.

Alle EØS-borgere med gyldig ID-kort/pass kan komme til Norge og være her inntil tre måneder. I denne perioden har personen som utgangspunkt ikke rett på velferdsytelser. Det er heller ikke krav til registrering. EØS-borgere som er aktive arbeidssøkere og har meldt dette til politiet, kan oppholde seg her på samme vilkår i inntil 6 måneder. 

Opphold utover tre måneder

EØS-borgere som har oppholdsrett og ønsker å være her utover tre måneder, må registrere seg. For å registrere seg må EØS-borgeren dokumentere at vedkommende er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende, tjenesteyter eller har egne midler til å forsørge seg selv og medfølgende familie. Studenter som er opptatt ved godkjent utdanningsinstitusjon og har tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuell medfølgende familie, kan også ha oppholdsrett utover tre måneder.

Ved registreringen skal det legges frem dokumentasjon på at alle vilkårene for oppholdsretten er oppfylt. For at et arbeidsforhold skal gi oppholdsrett, stilles det visse krav. Det må være et reelt arbeidsforhold basert på en ansettelse der arbeidsgiveren har instruksjonsmyndighet over arbeidstakeren. Arbeidstilbudet må ikke være av marginal karakter. Det skal foretas en individuell vurdering av hvert enkelt arbeidsforhold. Det er arbeidsforholdet og ikke kontrakten som vurderes. Arbeidstid, lønnsbetingelser og andre deler av arbeidsforholdet er sentrale i en slik vurdering. 

De vanligste gruppene som har oppholdsrett etter disse reglene, er arbeidstakere og studenter. Registreringen gjøres hos politiet eller i et Servicesenter for utlandske arbeidstakere. Slike kontorer finnes i Oslo, Kirkenes og Stavanger. 

De aller fleste av dem som kommer til Norge, vil arbeide her. Sysselsettingen er økt med 300.000 nye arbeidsplasser siden 2005. Om lag to tredjedeler av disse jobbene er det arbeidsinnvandrere som utfører.

Mer informasjon om oppholdsrett for EØS-borgere finnes på Utlendingsdirektoratets nettsider.