Historisk arkiv

Statsråd Lysbakken hos UNIO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Statsråd Audun Lysbakken holdt i dag åpningstalen på Unios tariffseminar. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Lysbakken innledet til Unio sine medlemmer om likestilling og arbeidslivspolitikken.

Statsråd Audun Lysbakken holdt i dag åpningstalen på Unios tariffseminar.   Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Lysbakken innledet til Unio sine medlemmer om likestilling og arbeidslivspolitikken.

-Som likestillingsminister er det viktig for meg å arbeide for et mer likestilt arbeidsliv, et arbeidsliv som sikrer lik lønn for av arbeid av lik verdi, et arbeidsliv som kan kombineres med foreldrerollen for både kvinner og menn, slo likestillingsminister Lysbakken fast foran en fullsatt sal på Holmen Fjordhotell i Asker.

Statsråd Lysbakken understreket at vi ikke kan ha et arbeidsliv som systematisk forskjellsbehandler ut fra arbeidstakeres kjønn, og gjorde det klart at dette er noe regjeringen tar på alvor. Likelønn er bredt omtalt i Soria Moria II.

-Partene selv må avklare om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor. Avhengig av hvor langt partene har kommet i dette arbeidet er regjeringen innstilt på å gå i en nærmere dialog om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med årets oppgjør, slo statsråden fast.

 Lysbakken utfordret partene selv til å utforme nødvendige og tilstrekkelige mekanismer for å oppnå varig utjamning.
-Avhengig av denne prosessen er regjeringen innstilt på å gå i nærmere dialog om likelønn allerede i forbindelse med tariffoppgjøret 2010. Samtidig er regjeringen klar over at en slik prosess er svært krevende, understreket barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken på talerstolen
Audun Lysbakken på talerstolen. Foto: Kurt Ole Linn

I tillegg benyttet Lysbakken muligheten til å slå tilbake mot Høyres Kvinneforum som i dag gikk inn for å nedlegge fedrekvoten.
-Det er ikke snakk om å legge ned fedrekvoten. Snarere tenker jeg det er viktig å styrke den. Kvoten har gitt fedre frihet til å stå opp for retten til å være far. Totalt sett har vi gjennom foreldrepengeordningen styrket kvinners tilknytning til arbeidslivet, og vi sikrer fedre en reell rett til omsorg for egne barn. Det er godt for foreldrene, det er bra for barna, og – det er godt for samfunnet, sluttet barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Les Lysbakkens tale på Unios tariffseminar her