Historisk arkiv

Tale etter NOVAs presentasjon av rapporten ”Vold og overgrep mot barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Takk til Mossige og Stefansen fra NOVA. Alle krenkelser og overgrep setter dype spor i unge sinn. Det er dypt tragisk for de det gjelder, og koster samfunnet enorme ressurser å reparere.

Sjekkes mot fremførelse

Takk til Mossige og Stefansen fra NOVA. Alle krenkelser og overgrep setter dype spor i unge sinn. Det er dypt tragisk for de det gjelder, og koster samfunnet enorme ressurser å reparere. 

Derfor må vi satse mer på forbyggende tiltak og reparasjon gjennom kunnskap. Vi må se alle barna der de bor, går på skole og befinner seg i fritiden.

Vi har som samfunn et felles ansvar. La ingen være i tvil om det er absolutt nulltoleranse for alle former for krenkelser mot barn.  

Jeg nevnte innledningsvis at vi nå for første gang i Norge har pålitelige beregninger over barn som utsettes for fysiske overgrep og over barn som er vitner til vold i hjemmet. Vi har nå også her i landet en landsomfattende omfangsundersøkelse om seksuelle overgrep med høy svarprosent.

En betydelig andel ungdommer har opplevd å bli utsatt for (i rekkefølge etter forekomst) seksuelle overgrep, fysisk vold eller vært vitner til vold. Dette skjedde da dagens 18-19 åringer var barn. Vi kan håpe at forekomsten av krenkelser har sunket siden den gang. Å gå ut fra det ville være ønsketekning. 

Tallene viser at de som utsettes for krenkelser som barn oftere enn andre også utsettes for krenkelser som ungdommer. Dette illustrerer hvor viktig det er å gi tidlig og riktig hjelp.

Statlige myndigheter har i flere år understreket viktigheten av å se ulike former for vold i sammenheng. Som ventet viser kartleggingen sammenhenger mellom ulike typer krenkelser.

Noen av funnene er ganske klare. Dårlig familieøkonomi og rusproblemer i familien gir økt risiko for å bli utsatt for alle tre typene krenkelser. Dette viser betydningen av å styrke innsatsen mot fattigdom i barnefamilier og rusforebyggende innsats. Funnene understreker også betydningen av å bevisstgjøre foreldre mht. oppdragelsesspørsmål og å styrke kampen mot partnervold.

Mange av de som utøvde seksuelle overgrep var venner, bekjente og kjærester - ofte nær de utsatte i alder. Sammen med funnene fra Østersjørådsundersøkelsen (NOVA rapport 18/07) viser funnene behovet for en bevisstgjøring om respekten for andres kroppslige integritet.

Ungdom med foreldre født utenfor Norden ble noe oftere enn annen ungdom utsatt for vold eller var vitner til vold. Dette berørte både de som har foreldre født i og utenfor Europa. Uansett forklaringer, barn skal ha lik beskyttelse uavhengig av for eksempel foreldres fødeland.

Norge gjennomfører en helhetlig og systematisk innsats mot vold, og overgrep mot barn. Innsatsen er integrert nasjonalt gjennom ulike handlingsplaner, programmer og tiltak. For eksempel formidler det nasjonale prosjektet "Barn som lever med vold i familien" kunnskap til personell som arbeider med barn. Utsatte barn kan bare bli sett når de ansatte i hjelpeapparatet er opplært til å se dem.  Forebyggende innsats tar mange former. Foreldreveiledning inkluderer blant annet råd om ikke-voldelige former for grensesetting. Dårlig levekår høyner generelt sett farene for voldsbruk; noe også NOVAs undersøkelse indikerer. Dette er en av flere grunner til at Regjeringen arbeider aktivt for å motvirke fattigdom i barnefamilier.

Mye gjøres, men vi kan og skal gjøre det bedre. Jeg håper at vi om ikke altfor lang tid kan kaste vold og overgrep mot barn på historiens søppelhaug. For å få dette til trenger vi et bredt engasjement. Vi trenger debatt og oppmerksomhet i det offentlige rom.

Forebyggingstiltakene våre må bli mer treffsikre. Å avdekke og gi de utsatte god hjelp er svært viktig, men vi må samtidig gjøre det vi kan for å hindre vold og overgrep.

Vi skal fortsatt arbeide med å heve kompetansen blant folk som arbeider med barn, sørge for gode veiledningstilbud i hjelpeapparatet. Her vil Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress og de regionale ressurssentrene spille viktige roller.

Vi må redusere de mentale sperrene mot å melde saker til barnevernet, og gi og tilby bedre lavterskeltilbud til utsatte barn. Barnehusene som regjeringen vil bygge ut i alle landets regioner er gode eksempler på lavterskeltilbud.

Samarbeid på tvers av etatene er en annen forutsetning for å kunne gi god og riktig hjelp. Derfor samarbeider BLD og HOD for å bedre koordineringen mellom barnevernet, psykisk helsevern og tiltak for rusmisbrukere.

NOVA - forskerne skriver at funnene deres ikke gir rom for enkle løsninger. Det er jeg enig i. Mangelen på enkle forklaringer og løsninger skal ikke hindre oss i å gjøre det vi kan. For å omsette funn fra forskning til handling, trenger vi en dialog med eksperter, folk som arbeider med barn og unge, frivillige organisasjoner og andre som engasjerer seg. Den dialogen ser jeg fram til å delta i.

Helt på slutten har jeg en liten nyhet å komme med. I dag er Forum for barnekonvensjonen informert om at de vil få 1 million kroner til bekjempelse av vold mot barn. Det er knyttet en betingelse til pengene, og det er at dere fortsetter å være kritiske røster og sette fokus på bekjempelse av alle krenkelser mot barn.