Historisk arkiv

Tale ved overrekkelse av prisen for ”Årets Forbilde 2008”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Prisen som Årets Forbilde 2008 tildeles en voksen med innvandrerbakgrunn for særlig engasjement overfor barn og ungdom.

Sjekkes mot fremføring

Bydel Sagane, Trikkestallen 17.06.2008

Prisen som Årets innvandrer 2008 tildeles en voksen med innvandrerbakgrunn for særlig engasjement overfor barn og ungdom.

Velkommen til utdeling av prisen som Årets innvandrer. Dette er en av de hyggeligste oppgavene man kan få. Først å få kjennskap til mye godt arbeid som gjøres over hele Norge - for barn og unge. Deretter å overrekke en velfortjent pris til årets utvalgte. 

Vi ønsker at vi heretter endrer litt av vinklingen på prisen og vil markere dette ved endre navnet til Årets forbilde. Signalet vi sender ut er å legge vekt på et godt forbilde framfor identitet som innvandrer til Norge.

Med denne prisen ønsker vi å finne fram til ildsjeler. Gjerne personer som er godt kjent i nærmiljøet for sin innsats. Men som ikke nødvendigvis er rikskjendiser.

2008 er markeringsåret for kulturelt mangfold.  Formålet er at kulturlivet i større grad skal gjenspeile kulturelt mangfold. På vårt område – barn og unge - har vi lenge levd med et spennende og utfordrende mangfold.

Særlig i de større byene er barn og unge med ulik etnisk bakgrunn aktive i utforming og drift av aktiviteter. Imidlertid skal denne prisen vise fram de voksnes innsats. En innsats som skal fungere som forbilde, inspirasjon og modell for barn og unge.

Det er fjerde gangen vi deler ut denne prisen. Jeg vet at juryen har hatt en vanskelig jobb. Jeg er også kjent med at juryen skulle ønske det var flere priser å dele ut. For det er flere av kandidatene som hadde fortjent oppmerksomhet for sin innsats. Kandidatene som er foreslått gjør alle en kjempejobb for barn og ungdom. En innsats langt utover det vanlige.

Juryen har bestått av:

• Rita Kumar, som har ledet juryarbeidet. (Hun representerer KIM, Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene)
• Shiwan Mahmoud, (som representant for organisasjonen Ungdom & Fritid)
• Rabia Ahmad, (som representant for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner)
• Mohamed Meliowi, (som representant for MIR, ressursnettverk for minoritetsforeldre)

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke juryen for arbeidet.

Formålet med prisen er tosidig:

• å vise voksne og unge med innvandrerbakgrunn det positive i å engasjere seg

• å presentere ildsjeler og deres arbeid som gode eksempler og inspiratorer

Dette er særlig viktig for barn og unge med minoritetsbakgrunn som er født og oppvokst i Norge. I dag utgjør denne gruppen nærmere 80 000 unge. I det store klarer de seg bra. Mange vil likevel møte utfordringer i forhold til skole og arbeidsmarked. Det er heller ikke bare enkelt å finne sin plass i det norske samfunnet.

Unge med innvandrerbakgrunn lever et liv som er svært annerledes enn foreldrenes. Derfor er voksnes innsats som rådgivere og veivisere - og deres evne til innlevelse i de unges liv - så viktig. 

Alle kandidatene til denne prisen viser stor evne som veiviser, rådgiver, inspirator og rollemodell. Mange av dem er ansatt i offentlig virksomhet, men vet ikke hva vanlig arbeidstid er. De strekker sin arbeidstid til kvelder og helger og er tilgjengelige for de unge når som helst. Og tar gjerne en samtale med foreldre hvis de unge ønsker dette.

Noen av kandidatene gjør i tillegg en stor innsats i det frivillige feltet utenom jobb, studier og familieliv.

Alle disse personene gjør en stor innsats for å gi barn og ungdom med innvandrerbakgrunn rom for aktiviteter, støtte og hjelp til å tro på seg selv.

Jeg er imponert over innsatsen til kandidatene.

Jeg vil selv gjerne rette fokus på noen av momentene som kommer fram når vår prisvinner skal beskrives:

• Han – ja det er en han – 

• Han har vunnet stor respekt blant ungdom

• Han vil at foreldrene skal ha et godt forhold til klubben

• Han er veldig tålmodig

• Han dømmer ingen

• Han framhever ikke seg selv, men synliggjør ungdommen

• Han har klokketro på ungdoms evne til å bestemme og ta ansvar

Selv om juryen har hatt en vanskelig jobb, har de klart å bli enige om en kandidat. Jeg vil først lese juryens begrunnelse:

Juryens begrunnelse for utvelgelsen av kandidaten for ”Årets forbilde” 2008
Kandidaten oppfyller alle kriteriene for denne prisen. Juryen har lagt spesielt vekt på at han gjennom sin jobb og på frivillig basis har gjort en stor innsats for ungdommer i mer enn 30 år. Måten han har organisert dette arbeidet på har bidratt til demokratiutvikling blant ungdommer.

Ved siden av å være koordinator for X-Ray, har han også engasjert seg i andre ungdomsgrupper ved å gi råd og praktisk bistand. Hans innsats har bidratt til å bringe ungdom sammen på tvers av nasjonaliteter. Hans arbeid og tålmodighet har inspirert mange ungdommer til å ta ansvar for sin egen situasjon. Dette er et viktig ledd i integrering i et langtidsperspektiv.

I tillegg til sin stilling som koordinator for X-Ray Ungdomskulturhus, har han hatt en rekke verv innenfor ulike organisasjoner.
Vinneren bidrar med råd og erfaringer for å bedre ungdommenes vilkår generelt. Han er således en god rollemodell for mange ungdommer.

Etter hvert har han oppnådd et stort kontaktnett og brukes av mange foreldre som en "rådgiver" innenfor sosiale og barnevernfaglige spørsmål. Det er altså ikke bare ungdommen som har tillit til ham; han nyter også stor respekt hos de voksne. Dette gir ham en viktig rolle som brobygger mellom generasjoner.

Hans innsats for å styrke X-Rays deltakelse i ulike ungdomsfora, både nasjonalt og internasjonalt, bekrefter at han er en ildsjel og at han utvilsomt er en verdig prisvinner. Vi mener at prisen vil gi ham en oppmerksomhet han fortjener.

Med disse ord vil jeg be Farooq Farooqi om å komme hit for å motta prisen.