Historisk arkiv

Bidrar til å gjøre europeisk luftfart sikrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Vulkanutbruddet på Island har den siste tiden skapt store problemer for flytrafikken i Europa. Eurocontrol har vært ofte sitert i mediene, med opplysninger om hvor mange flyavganger som er kansellert og hvordan prognosene for flytrafikken ser ut. Men hva er egentlig Eurocontrol og hva gjør de?

Eurocontrol er den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet (European Organisation for the Safety of Air Navigation). 38 land er medlemmer, Norge er et av dem. Hovedkvarteret ligger i Brussel, og nærmere 3000 har organisasjonen som sin arbeidsplass. Noen av verdens ledende eksperter på håndtering av flytrafikk jobber i Eurocontrol.

Ansvar for det europeiske luftrommet
Organisasjonen har ansvaret for at det europeiske luftrommet er trygt å bruke for både sivil og militær luftfart. Flypassasjerer skal på sin side kunne dra nytte av et trygt, hurtig og effektivt system for flytransport i Europa. Både medlemsstater, flyplasser, luftfartsindustrien, brukere av sivilt og militært luftrom (som for eksempel flyselskaper), ansvarlige for luftnavigasjon, internasjonale organisasjoner og europeiske institusjoner samarbeider for å lykkes med dette.

Eurocontrol jobber i tillegg med å utvikle et trådløst system for administrasjon av flytrafikken (ATM) over hele Europa. Eurocontrol er opptatt av å bedre ytelsen i europeisk luftrom og gjøre det tryggere og mer miljøvennlig.

Arbeidet med implementeringen av Europakommisjonens initiativ for bruk av det europeiske luftrommet, Single European Sky, står også sentralt. Single European Sky dreier seg for det første om å legge til rette for en teknisk oppgradering av flysikringstjenesten i Europa, gjennom teknologiprogrammet SESAR. For det andre er målet å skape en struktur for flygekontrolltjeneste som gir en mest mulig effektiv bruk av det eksisterende luftrommet.  

Mellomstatlig organisasjon fra 1960-tallet
Den sivil-militære mellomstatlige organisasjonen Eurocontrol ble dannet i 1960 av seks land. Formålet var da å kontrollere både sivil og militær luftfart i det øvre luftrommet til medlemslandene. Siden har organisasjonen vokst betydelig både i antall medlemmer og ansvarsområde. Eurocontrol forholder seg nøytralt, og arbeider ut fra medlemmenes interesser med et ”paneuropeisk” blikk.

I dag er Eurocontrol ansvarlig for sivil og militær luftfart i hele det europeiske luftrommet. Representanter for sivil og militær luftfart jobber sammen for å sikre en fleksibel og balansert bruk av luftrommet for begge parter. Deler av det europeiske luftrommet er ikke permanent reservert for enten sivil eller militær luftfart, men kan benyttes av de som trenger det når de trenger det.