Historisk arkiv

Diskuterte digital dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- En vellykket digital agenda er avgjørende for fremtidig velstandsvekst, sier ekspedisjonssjef Lars-Henrik Myrmel-Johansen. Tirsdag 22. februar diskuterte han fremdriften i EUs digitale vekststrategi i Brussel.

EUs digitale dagsorden er én av sju flaggskipinitiativ i EUs vekststrategi, Europa 2020. Flaggskipets viktigste siktemål er økt utbygging av høyhastighets internett og utnytting av fordelene ved et digitalt indre marked for husholdninger og virksomheter.

Norge deltar i Europakommisjonens høynivågruppe som skal følge opp implementeringen av de 101 tiltakene som inngår i EUs digitale strategi. Tirsdag 22. februar ble det andre møtet i komiteen for digital agenda gjennomført i Brussel. Fra Norge deltok Lars-Henrik Myrmel-Johansen, ekspedisjonssjef i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

- Mange ambisiøse mål
- Jeg opplever at vi blir lyttet til i møtene. I Norge har vi flere eksempler på effektive tiltak for å få folk på nett. Dessuten har vi kanskje Europas beste analyse i forbindelse med hva som faktisk driver kostnader ved utbygging av bredbånd, forteller Myrmel-Johansen, som er ekspedisjonssjef i avdeling for IKT og fornying i FAD.

Ukens møte i Brussel var viet til de to hovedstolpene i EUs digitale agenda: Bredbånd og et indre marked. I løpet av møtet diskuterte man fremdriften i de ulike delprosjektene.

- EU har jobbet veldig systematisk og godt, men samtidig inneholder strategien veldig mange ambisiøse mål. Så det gjenstår å se om de kan nå alle mål i alle land, sier Myrmel-Johansen.

Får inspirasjon
Ekspedisjonssjefen mener Norge både bidrar og tjener på å delta i høynivågruppen.

- Vi får muligheten til å påvirke EUs politikk på området. Men minst like viktig er at vi får innspill og inspirasjon til arbeidet vi gjør hjemme i Norge, forteller Myrmel-Johansen.

Ekspedisjonssjefen er ikke et sekund i tvil om viktigheten av satsingen på IKT i dagens samfunn.

- IKT har vist seg å være den viktigste enkeltfaktoren bak produktivitetsveksten vi har opplevd de siste årene. Derfor er det avgjørende at både Norge og Europa har god politikk på dette også i årene som kommer.

Positiv digital vekst
En av indikatorene for digital utvikling er antallet husholdninger som har installert internett hjemme. Ifølge EUs offisielle statistikkbyrå, Eurostat, har 70 prosent av alle husholdninger i EU gjort dette i 2010. Det er en utvikling på 5 prosentpoeng fra i fjor og hele 29 prosentpoeng fra 2004.

Gjennomsnittet skjuler imidlertid store forskjeller, fra Romania på 42 prosent til Nederland på 91 prosent. I Norge har 91 prosent av husholdningene installert internett hjemme i 2010.

Diagrammet under viser utstrekningen av installert hjemmenett i Europa for 2010. Du kan også se mer statistikk om EUs digitale agenda på Eurostat.