Historisk arkiv

Forskning på rom og Holocaust

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Regjeringen har satt av 500 000 kroner i 2013 til et toårig forskningsprosjekt om norske rom og Holocaust. Prosjektet settes i gang etter et initiativ fra norske rom.

- Jeg har mottatt en henvendelse fra norske rom som ønsker å få utredet historiske forhold knyttet til rom og andre verdenskrig, og spesielt hva som skjedde med norske rom under Holocaust. Dette er en mørk del av norsk historie som vi trenger å vite mer om, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

I 1934 ble en gruppe på 68 norske rom stoppet på grensen mellom Tyskland og Danmark. Norske myndigheter hadde gitt beskjed om å avvise alle sigøynere som prøvde å komme til Norge, og deres norske pass ble ikke godkjent. En stor del av den norske romgruppen ble senere internert i oppsamlingsleire, og mange ble sendt videre til konsentrasjonsleire. Bare et fåtall av medlemmene i de norske romfamiliene overlevde.

Et toårig forskningsprosjekt skal se nærmere på historien knyttet til rom og andre verdenskrig. Forskningsprosjektet vil bli lagt ut på anbud.