Historisk arkiv

Elektronisk forvaltning skal bidra til å løse økonomiske og sosiale utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Europas ministre med ansvar for utvikling av offentlig sektor er blitt enige om nye mål for utviklingen av elektronisk forvaltning i Europa. Målene er nedfelt i en ministererklæring om eforvaltning som ble vedtatt i dag.

Europas ministre med ansvar for utvikling av offentlig sektor er blitt enige om nye mål for utviklingen av elektronisk forvaltning i Europa. Det skal bli enklere å etablere næring på tvers av landegrensene i Europa. Offentlige data skal bli lettere tilgjengelige og offentlige tjenester skal bli mer brukerrettet. Målene er nedfelt i en ministererklæring om eforvaltning som ble vedtatt i dag.

- Målene og retningen for arbeidet, er fremtidsretta. Jeg er godt fornøyd med at vi ser utvikling og bruk av IKT i offentlig sektor i sammenheng med den økonomiske krisen og klimautfordringene. IKT er en nøkkel til innovasjon og mer effektiv energi- og ressursbruk. Erklæringen peker ut retningen for det europeiske samarbeidet på IKT- og fornyingsområdet de neste seks årene, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud, som leder den norske delegasjonen til ministerkonferansen i Malmö.

Ministererklæringen tar utgangspunkt i at Europa står ovenfor alvorlige økonomiske, sosiale og miljømessige utfordringer. Den peker på at om offentlig forvaltning skal kunne møte disse utfordringene, setter dette krav til åpenhet og fleksibilitet. Elektroniske løsninger bidrar til økt effektivitet, men det er fortsatt potensial for bedre tjenester og økt brukerretting av tjenester, i følge erklæringen.

- Brukerorientering er en viktig, men krevende måte å jobbe på for det offentlige. Det er helt nødvendig at fornyingen av det offentlige skjer med bakgrunn i de ønsker, behov og erfaringer som innbyggere og næringsliv har, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

De europeiske landene forplikter seg også til å gjøre offentlige data tilgjengelig for viderebruk og utvikling av nye tjenester. Ny tjenesteutvikling basert på data fra det offentlige vil styrke Europa som kunnskapsøkonomi, i følge erklæringen. Ministrene vil også gjøre det enklere å etablere næringsvirksomhet på tvers av landegrensene i Europa.

- Næringslivet jobber i stor grad på tvers av landegrensene og Norge er en eksportnasjon. Derfor tror jeg mange vil glede seg over at vi og EU framover vil satse på internettløsninger som vil gjøre det enklere å etablere seg og arbeide internasjonalt, sier Aasrud.

- Ministererklæringen minner oss om at det offentliges rolle er å skape velferd og verdiskapning, og at vi hele tiden utfordres på hvordan vi skal lage de tjenestene som til en hver tid er riktig for å oppnå disse målene. Det er en utfordring jeg skal ta, avslutter fornyingsministeren.

Les mer på det svenske formannskapet i EU sine nettsider www.se2009.eu: