Historisk arkiv

- Et viktig steg videre i det norsk-svenske samarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og hennes svenske kollega, Mikael Odenberg, underskrev i dag en samarbeidsavtale knyttet til kampflykandidaten Gripen. Samtidig ble det underskrevet en avtale for industrielt samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Gripen International AB.

 Foto: Torgeir Haugaard, FMS

- Dette er to svært viktige avtaler for oss, sier Strøm-Erichsen. - Myndighetsavtalen vil gi oss innpass i prosessen rundt den videre utviklingen av JAS Gripen og tilgang på informasjon om flyet som vi har behov for i den videre evalueringen av denne kandidaten. Industriavtalen vil gi norsk industri muligheten til både å delta i utviklingen av flyet og samtidig åpne for annet industrielt samarbeid med SAAB.

De to forsvarsministrene underskrev en samarbeidsavtale mellom det norske forsvarsdepartementet og svenske myndigheter. Den andre avtalen vedrører industrielt samarbeid om videre utvikling av Gripen og andre relaterte prosjekter, og inngås mellom det norske forsvarsdepartementet og Gripen International AB.

Da regjeringen besluttet å gå videre i produksjonsfasen for Joint Strike Fighter, ble det samtidig besluttet å inngå avtaler også med de to andre kandidatene i spørsmålet om kampflyanskaffelsen, Eurofighter og JAS Gripen.

- Denne regjeringen har hele tiden vært opptatt av at vi skal ha en reell konkurranse om hvilken kandidat som kan bli vårt fremtidige kampfly. Dersom vi går til anskaffelse av nye fly, vil vi vurdere kandidatene ut fra en rekke kriterier. I tillegg til flyenes kapasiteter, vil jeg spesielt trekke frem industrisamarbeid og muligheten for et tett operativt og vedlikeholdsmessig samarbeid, sier Strøm-Erichsen. - Når vi nå går inn med inntil 75 millioner kroner årlig over en toårs periode, så er dette for å reelt styrke mulighetene for norsk industri og legge grunnlaget for et best mulig fremtidig samarbeid dersom denne kandidaten blir valgt, fortsetter hun.

Forsvarsdepartementet har også godkjent en industriell avtale med Eurofighter GmbH og vil komme tilbake til dato for signering av denne.

 

Myndighetsavtale mellom Forsvarsdepartementet og svenske myndigheter

Vedlegg til Myndighetsavtalen

 

Avtale om industrielt samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Gripen International AB

Vedlegg 1

Vedlegg 2

Vedlegg 5