Historisk arkiv

Forsvarets klasevåpen skal nå destrueres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte tirsdag 28. oktober Forsvarets klaseammunisjonslager på Løten. Hensikten med besøket var å markere at prosessen knyttet til destruksjon av Forsvarets klaseammunisjon nå er i gang.

Med på besøket var også Per Nergaard fra Norsk Folkehjelp, som FD og Forsvaret har samarbeidet meget godt med gjennom hele prosessen.

Destruksjon av Forsvarets klasevåpen
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og oberstløytnant Gaute Strandbakke

Norge pådriver
- I og med at Norge har vært en pådriver for å få i havn et forbud mot klaseammunisjon, er det viktig at vi også går foran med et godt eksempel når det gjelder gjennomføringen av forbudet, sier Strøm-Erichsen.
- Selv om konvensjonen setter en 8 års frist for destruksjon, har jeg bedt om at alle klasevåpen som befinner seg på norske lagre blir destruert så raskt som mulig.

Vår egen klaseammunisjon også forbudt
I de internasjonale forhandlingene har det for Norge vært helt sentralt at forbudet omfatter alle typer klaseammunisjon som skaper uakseptable humanitære problemer. En rapport fra FFI og Norsk Folkehjelp fra Libanon-konflikten i 2006 viste at også den typen ammunisjon vi har i Norge vil etterlate langt flere blindgjengere enn tidligere antatt.

 - For oss var det svært viktig å ta konsekvensen av dette, og gå inn for at også denne typen ammunisjon måtte omfattes av forbudet. I samarbeid med bl.a. Norsk Folkehjelp fikk vi etter hvert gjennomslag for dette i de internasjonale forhandlingene, sier forsvarsministeren.

Miljøutfordringer
Forsvaret er nå i gang med å vurdere hvordan destruksjonen best kan gjennomføres for å sikre ivaretakelse av bl.a. sikkerhets- og miljøhensyn. Innledende tester og analyser viser at destruksjon av denne typen ammunisjon kan medføre større miljøbelastning enn destruksjon av annen type ammunisjon. Det er derfor ikke aktuelt for Forsvaret å destruere beholdningen selv, og man vil nå vurdere aktuelle tilbydere som har mulighet til å gjennomføre destruksjonen på en sikker og miljømessig forsvarlig måte.

 - Selv om jeg er opptatt av at destruksjonen skjer så raskt som mulig, er jeg også svært opptatt av de miljømessige utfordringene vi står overfor ved destruksjon av denne typen ammunisjon, sier forsvarsministeren. - Jeg er veldig opptatt av at vi tar hensyn til sikkerhet og miljø når vi skal destruere, for også her må Norge være et foregangsland. Jeg vil følge destruksjonsprosessen nøye, og jeg har som mål at  vi, når vi undertegner konvensjonen 3. desember, også er klare til å sette i gang. Forutsatt at det er kapasitet hos tilbyderne, er det min klare målsetning å ha destruert beholdningen i løpet av neste år, avslutter hun.

Les mer på NRKs hjemmesider. Her kan du også se TV-innslag fra besøket.