Historisk arkiv

HV-soldatene ryddet opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvaret og HV-03 har gjort en formidabel innsats etter grunnstøtingen til ”Full City” utenfor Langesund. Nærmere 3000 dagsverk ble lagt ned på sjø og land, og innsatsen har blitt godt lagt merke til.

Forsvaret og HV-03 har gjort en formidabel innsats etter grunnstøtingen til ”Full City” utenfor Langesund. Nærmere 3000 dagsverk ble lagt ned på sjø og land, og innsatsen har blitt godt lagt merke til.

Foto: Forsvarsdepartementet.
Forsvarsministeren besøkte oppryddingsarbeidet utenfor Langesund.

Forsvaret og HV03 har fått mye ros for sin innsats etter grunnstøtingen til ”Full City”, og onsdag 12. august reiste forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for å besøke HV-soldatene. Da gjorde de en kraftinnsats for å rydde Stråholmen for olje før trekkfuglene kommer.

- Dere har lagt ned en betydelig innsats og stått på. Jeg er meget imponert og fornøyd med det dere har gjort. De tilbakemeldingene jeg har fått er bare positive, og det er ikke hver dag miljøvernorganisasjonene skryter av Forsvaret, så det skal vi ta til oss. Dere har levert en formidabel innsats og har gitt et uvurderlig bidrag til opprydningen. Tusen takk, sa forsvarsministeren.

Mellomstasjon for trekkfugl
Stråholmen, som ligger utenfor Kragerø, er et gammelt los-sted og et ornitologisk svært viktig område. Øya er fast mellomstasjon for arktiske trekkfugler på vei sydover. Trekket forventes i løpet av kort tid,  og HV-soldatenes innsats ble konsentrert akkurat her slik at fuglene skulle unngå å få olje på seg.

- Det har vært reist flere spørsmål rundt hvorfor Forsvaret skulle trekke sine mannskaper ut. Saken er at Kystverket nå sier de har kontroll over oljen i båten og på sjøen. De har også rapportert til Fiskeri- og kystministeren at de har mannskaper nok. Derfor er akuttfasen over og man går inn i en driftsfase. Det er viktig å understreke at Forsvaret og HV har som oppgave, på anmodning fra politiet, å støtte det sivile samfunnet når vi har ressurser som det sivile ikke rår over, eller der det sivile samfunnet ikke strekker til. Det har vi gjort i denne situasjonen. HV-soldatene trekkes nå ut, men Sjøheimevernet og Kystvakten fortsetter i operasjonen, sier statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Tre tusen dagsverk
Frem til i dag har Forsvaret og HV til lands og til vanns totalt levert nærmere 3000 dagsverk under oppryddingen. 735 befal og mannskaper og fem fartøyer har deltatt.
HV (sjø) har siden 31. juli bidratt med fem fartøyer og 35 mannskaper på fartøy. I hovedsak har de bidratt med transport, vakt og sikring rundt skadestedet i samarbeid med politiet. De har også lagt ut, slept og tatt inn oljelenser. 

- Hvor lenge Sjøheimevernets ressurser skal brukes i operasjonen vurderes fortløpende, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

 Foto: Forsvarsdepartementet.
"Full City" grunnstøtte utenfor Langesund.