Historisk arkiv

Støy og kampflybasevalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det er en kjent sak at F-35 bråker mer enn dagens F-16-fly. Dette har vært kjent i lang tid. Støydata på F-35 inngår som et av flere elementer i tilknytning til FDs utredning om ny basestruktur for kampflyvåpenet.

Det er en kjent sak at F-35 bråker mer enn dagens F-16-fly. Dette har vært kjent i lang tid. Støydata på F-35 inngår som et av flere elementer i tilknytning til Forsvarsdepartementets utredning om ny basestruktur for kampflyvåpenet.

Regjeringen besluttet i november 2008, etter en omfattende evalueringsprosess gjennomført i regi av Forsvarsdepartementets kampflyprosjekt, at F-35 skulle velges som Norges fremtidige kampfly. I evalueringen av de to daværende kampflykandidatene F-35 og JAS Gripen ble det lagt særlig vekt på tilfredsstillelse av de operative kravene og anskaffelses- og levetidskostnader. Støy var i denne sammenhengen ikke noe selvstendig nedvalgskriterium.

I løpet av høsten 2008 ble det gjennomført foreløpige analyser, basert på eksisterende kunnskap om basene og tilgjengelige støydata relatert til kandidatene. Hovedhensikten var å identifisere infrastrukturkonsekvenser, herunder kostnader, forbundet med å etablere den fremtidige kampflykapasiteten i Norge. Disse støyanalysene lå således til grunn for de infrastrukturkostnadene som inngikk i levetidskostnadsbildet (145 mrd. 2008-kroner over 30 år) fremlagt i St.prp. nr. 36 (2008-2009) Nye kampfly til Forsvaret. Disse foreløpige analysene ekskluderte ikke noen av de potensielle kampflybasene Ørland, Bodø og Evenes, og kostnadene forbundet med ulike infrastrukturtiltak ved disse tre basene (i ulike kombinasjoner) er altså tatt inn i levetidskostnadsbildet nevnt over.

Kampflyprosjektet mottok januar 2009 nye støydata knyttet til F-35. Disse dataene stammer fra F-35 støymålinger i USA, og disse blir analysert og bearbeidet slik at de kan anvendes for norske forhold. De nye resultatene gir et sikrere støybilde basert på faktiske målinger av F-35 ved overflyvning og avgangs- og landingsprofiler.  Målingene er utført ved Edwards AFB i California i USA. Resultatene underbygger de støyforutsetningene, inkludert kostnadsbildet relatert til ulike infrastrukturtiltak, som har ligget tilgrunn for arbeidet vårt siden høsten 2008 og er derfor i tråd med de konsekvenser som ble skissert i St.prp. nr 36 (2008-2009) Nye kampfly til Forsvaret. Det finnes med andre ord ikke noen nye støydata eller rapporter som avviker fra det vi tidligere har lagt til grunn.

Det pågår nå en grundig og helhetlig prosess knyttet til lokalisering av de nye kampflyene, der en lang rekke aspekter vurderes, deriblant støy, treningsforhold, infrastrukturbehov, styrkeproduksjon og logistikk og støttebehov, samt distrikts- og regionalpolitiske konsekvenser.

Regjeringen vil legge anbefalingen om lokalisering frem for Stortinget på en egnet måte i 2010. I denne sammenhengen utredes det om vi skal ha en eller to kampflybaser, og hvilke(n) som i så fall skal velges av Evenes, Bodø og Ørland.

Uansett basevalg er det helt klart at det vil det være nødvendig å gjennomføre støyskjermingstiltak. Dette har vi vært klar over hele tiden og de nye støydataene forandrer ikke på dette. Kostnadene forbundet med slike tiltak er reflektert i både investerings- og levetidskostnadene for et helhetlig kampflyprogram over 30 år.