Historisk arkiv

Store investeringer i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen foreslår prosjekter for 6,5 milliarder kroner i investeringsproposisjonen. Dette fordeler seg blant annet på F-35 treningsfly, Joint Strike Missile (JSM), stasjoner til grensevakten og forlegninger på Jørstadmoen.

Gjennom investeringsproposisjonen som ble behandlet i statsråd i dag, legger regjeringen frem forslag til Stortinget om godkjenning av totalt fire nye prosjekter. I tillegg til to prosjekter på materiellsiden og to på bygg- og anleggssiden, legges det frem forslag om endring av et tidligere godkjent materiellprosjekt og seks informasjonssaker om pågående prosjekter.

– Dette vil bli et kjempeløft for Forsvaret og vil bidra til å bygge opp forsvarsstrukturen vedtatt i inneværende langtidsplan, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Den totale økonomiske rammen for prosjektene som fremmes for godkjenning er på om lag 6,5 milliarder kroner. Dette er prosjektene som omhandles i proposisjonen:

Nye stasjoner til grensevakten
Regjeringen legger i proposisjonen frem forslag om å bygge to nye stasjoner til grensevakten i Sør-Varanger. Stasjonene skal etableres i Svanvik og på Storskog.
– 268 millioner kroner til nye stasjoner for grensevakten er et konkret og synlig tegn på vår nordområdesatsing, sier Faremo. Etableringen er i tråd med regjeringens dokument ”Nye byggesteiner i nord – neste trinn i regjeringens Nordområdestrategi”, fremlagt 12. mars 2009. Her heter det blant annet:
”Det er regjeringens målsetting å effektivisere og forbedre grensevakten. I den forbindelse er det foreslått å erstatte dagens seks grensestasjoner med to større grensestasjoner som dekker hver sin halvdel av grensestrekningen i Sør-Varanger. Det innebærer å bygge to nye grensestasjoner.” 
– Dagens grensestasjoner langs grensen til Russland er i hovedsak oppført på 1950- og 60-tallet. Disse er lite rasjonelle i forhold til dagens operasjonsmønster og ville trengt total fornyelse, sier Faremo. De nye stasjonene til grensevakten endrer ikke ordningen for grensepassering som vil bli videreført ved den sivile grensestasjonen på Storskog. Prosjektet har en kostnadsramme på 268 millioner kroner.

Nye forlegninger Jørstadmoen
Regjeringen ønsker i tillegg å oppføre nye befalsforlegninger og ny fritidsmesse på Jørstadmoen. Etableringen av de nye forlegningene samsvarer med regjeringens vedtak om at fagmiljøene innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Forsvaret i størst mulig grad skal samles i et felles kompetansesenter på Jørstadmoen.

– Det er viktig å bygge nye forlegninger slik at vi kan rekruttere og beholde det høyt kvalifiserte befalet vi trenger i fagmiljøet på Jørstadmoen, sier Faremo. Prosjektet har en kostnadsramme på 147 millioner kroner.

Anskaffelse av fire F-35-treningsfly
Regjeringen legger videre frem forslag om å anskaffe fire F-35 kampfly med leveranse i 2016.

– Anskaffelsen av fire treningsfly i 2016 er nødvendig for å sikre at instruktører står klare når hovedleveransen begynner i 2018. Det er også viktig for å opprettholde en tilfredsstillende operativ kampflykapasitet i overgangsfasen mellom F-16 og F-35, sier Faremo. Anskaffelsen er i tråd med regjeringens tidligere beslutning og i tråd med den informasjon som er gitt til Stortinget gjennom årets budsjettproposisjon. Prosjektet har en kostnadsramme på 4,8 milliarder kroner.

Regjeringen tar sikte på å legge frem helheten i anskaffelsesprogrammet, herunder antall fly, lokalisering av flyene, industriutviklingsprosjekter, plan for inndekning av utgifter og fullmakt for kontraktsforhandlinger, for Stortinget i vårsesjonen 2012.

Videreutvikling av Joint Strike Missile (JSM)
Regjeringen vil også gi grønt lys for trinn 2 av utviklingen av det norske kampflymissilet. JSM anses å være det eneste våpenet under utvikling som vil kunne møte de operative kravene for et langtrekkende missil med land- og sjømålskapasitet som kan bæres innvendig i F-35.

– JSM er viktig både for å tilfredsstille det sentrale operative behovet, samtidig som utviklingen av missilet kan skape betydelige industrielle muligheter i Norge. Potensialet for et industrieventyr er til stede, sier Faremo. Prosjektet har en kostnadsramme på 1 029 millioner kroner.

Andre saker
LOS-programmet inneholder flere prosjekter for å etablere et felles integrert forvaltningssystem i Forsvaret. En videreføring av Logistikkprosjektet er derfor viktig for den videre fornyelsen av Forsvaret. Kostnadsrammen for prosjektet foreslås derfor økt med 235 millioner kroner til 786 millioner kroner.

Utbygging av Regionfelt Østlandet, energiøkonomisering i Forsvaret, gjennomføringskostnader til anskaffelse av forskningsfartøy, etablering av nasjonalt kompetansesenter for helikopter, videreutvikling av Luftforsvarets hovedverksted på Kjeller og beskyttelse av toppskytter på pansrede kjøretøy er prosjekter omtalt som informasjonssaker i investeringsproposisjonen.

Les hele investeringsproposisjonen ”Investeringar i Forsvaret” her.

Les pressemeldingen “Nye stasjoner til grensevakten” her.

Les pressemeldingen ”Investerer på Jørstadmoen” her.