Historisk arkiv

Diskuterte fremtiden for NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vi må sikre oss at vi opprettholder NATOs samlede forsvarsevne, til tross for økonomiske nedgangstider, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen etter forsvarsministermøtet i NATO.

NATOs Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichseen
NATOs Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichseen (NATO)

Forsvarsministrene i alliansen var samlet i Brussel 09.-10. oktober.

- Mange av medlemslandene opplever nedgangstider, og må redusere også forsvarsbudsjettene. Da er det viktig at både NATO og de allierte landene planlegger og samarbeider godt. Vi må unngå at mange land for eksempel kutter i den samme kapasiteten. For å si det enkelt: Hvis ett land kutter ut stridsvogner, bør ikke alle andre gjøre det samme, sier forsvarsministeren.

Strøm-Erichsen tok opp temaet bedre felles forsvarsplanlegging under møtet. Et annet sentralt tema var hvordan landene kan få mer ut av ressursene ved å samarbeide tettere, såkalt smart defence. Felles øving og trening sto også på programmet.

- Spesielt når Afghanistan-operasjonen avsluttes er det viktig at vi fortsetter å operere sammen. Felles øving og trening er viktigere enn noen gang. Vi har flotte og utfordrende øvingsområder hjemme i Norge, som allierte og partnerland inviteres til å bruke, sier Strøm-Erichsen.

NATOs forsvarsministre på møtet i Brussel 9. oktober
NATOs forsvarsministre på møtet i Brussel 9. oktober (NATO)

Opplæring i Afghanistan
Forsvarsministermøtet behandlet også veien videre for ISAF-operasjonen i Afghanistan.

- Vi må stå sammen de årene som gjenstår, og fortsette å lære opp afghanske styrker slik at de kan ta over sikkerhetsansvaret i hele Afghanistan, sier Strøm-Erichsen.

Nato planlegger nå en ny operasjon i Afghanistan etter at ISAF blir avsluttet ved utgangen av 2014. De første retningslinjene for planleggingen av denne operasjonen vedtas på forsvarsministermøtet.

- Den nye operasjonen skal videreføre oppdraget med trening, assistanse og rådgivning av afghanske sikkerhetsstyrker, men på et høyere nivå enn tidligere. Norge har så langt bestemt seg for å bidra med offiserer til et militærakademi i Kabul, sier forsvarsministeren.

Begrenset omfang
Operasjonen etter 2014 vil ha et betydelig mer begrenset omfang enn ISAF.

- Det er viktig at denne operasjonen viderefører det enorme arbeidet som NATO og det internasjonale samfunnet har lagt ned i Afghanistan de siste ti årene. Vi må forsøke å sikre framgangen vi tross alt har oppnådd, gjennom å styrke afghanske sikkerhetsstyrkers evne til i ivareta Afghanistans egen sikkerhet, sier Strøm-Erichsen.