Historisk arkiv

Kompetanse for en ny tid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

-Vi må legge grunnlaget i dag for at forsvarssektoren skal være en konkurransedyktig arbeidsplass også i framtiden, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Torsdag 7. mars åpnet hun en konferanse om kompetanse i forsvarssektoren på Akershus festning. Konferansen samlet over 200 personer fra hele sektoren. Hovedtemaet for konferansen er den store kompetansereformen i forsvarssektoren. Hovedlinjene for reformen er trukket opp i stortingsmeldingen Kompetanse for en ny tid, som regjeringen la fram i statsråd fredag 1.mars.

 - Det viktigste vi kan gjøre for å forbedre Forsvaret er å jobbe systematisk og langsiktig for å utvikle den enkelte medarbeiders talent, og å være en attraktiv arbeidsplass hvor disse menneskene ønsker å være, sier forsvarsministeren. 

Forsvarsdepartementets kompetansekonferanse
Forsvarsdepartementets kompetansekonferanse (Christian Nørstebø, Forsvarets Forum)

Reformen innebærer at vi har gått inn en ny fase i omstillingen av forsvarssektoren. Gjennom de siste årene har sektoren vært gjennom en omfattende endring med store investeringer i strukturer og materiell. Den neste fasen handler om sektorens viktigste ressurs – nemlig menneskene og deres kompetanse.

Kompetanse er blitt viktigere i militære oppdrag. Materiellet Forsvaret opererer i dag er svært teknologitungt. Det krever en større grad av spisskompetanse enn tidligere. Videre endrer de sikkerhetspolitiske omgivelsene seg raskere enn før, og nye oppdrag kan dukke opp med kortere varslingstid.

Forsvarssektoren har en omstilt struktur og ansatte med svært høy kompetanse. Det er forventet en høyere konkurranse om de best egnede kandidatene i fremtidens arbeidsmarked. De mest attraktive organisasjonene vil være de som satser på kompetanse og utvikling av hver enkelt medarbeider.

– Uten fokus på kompetansebygging, kan vi risikere at de store investeringene vi har gjort i nytt materiell ikke vil gi oss den forventede forsvarsevnen. – Forsvarssektoren må tilpasse seg en nyt tid og et nytt arbeidsmarked. Dette er nødvendig for å sikre den at vi har et topp moderne forsvar, ikke bare i dag, men også for en ny tid, avslutter Strøm-Erichsen.