Historisk arkiv

La frem samordnet trussel- og risikovurdering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I dag ble den første åpne samordnede risiko- og trusselvurderingen lagt fram av politiets sikkerhetstjeneste, med bidrag fra PST, Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Truslene vi står overfor – og det er altså uønskede, villede handlinger mot samfunnssikkerheten vi her snakker om – er kompliserte og uforutsigbare og kan ha sitt utspring både i Norge og i utlandet. Derfor er det nødvendig å utnytte vår samlede nasjonale kompetanse på en mest mulig effektiv måte for å kunne forstå og møte disse truslene, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Den samordnede vurderingen som ble lagt frem i dag, er en sammenstilling av de enkeltvurderingene som allerede er utarbeidet av de tre tjenestene.
- Forsvarssektoren har viktige bidrag å komme med for å øke vår samlede risikoforståelse. Etterretningstjenesten vil bidra først og fremst når det gjelder internasjonal terrorisme, truslene i det digitale rom og spredning av teknologi som kan brukes til masseødeleggelsesvåpen. Tjenesten har også et oppdrag når det gjelder å følge opp høyreekstremisme i Europa, sa forsvarsministeren.

Nytt kontraterrorsenter etableres i PST
For å legge best mulig til rette for dette arbeidet har regjeringen besluttet at det skal etableres et felles kontraterrorsenter hos PST. Senteret vil bli bemannet med personell fra både PST og E-tjenesten.

PST skal lede senteret, og nestlederen skal være fra E-tjenesten. Senteret skal ha roterende representasjon fra PSTs og E-tjenestens analysemiljøer og operative miljøer. Det vil si at de ansatte alternerer mellom å være i senteret og i sine ordinære jobber i de to tjenestene.

- På terrorsiden har Etterretningstjenesten og PST allerede samarbeidet i mange år i et felles analysesenter. Etableringen av et nytt kontraterrorsenter vil bidra til en utdyping av dette samarbeidet, ved å lette informasjonsutvekslingen om kontraterroroperasjoner mellom de to tjenestene. Dette vil medføre en klar styrking av vår samlede risikoforståelse og beredskap, sier forsvarsministeren.

Etterretningstjenesten vil legge frem sin årlige etterretningsvurdering 4. mars.

Les justis- og beredskapsministerens innlegg her:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/aktuelt/taler_og_artikler/ministeren/taler-og-artikler-av-grete-faremo/2013/presentasjon-av-samordnet-trusselvurderi.html?id=714684