Historisk arkiv

Øker bevilgingen til operasjoner utenlands

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett for 2008 å øke Forsvarsdepartementets budsjett for norske styrker i utlandet med 262 millioner kroner.

Fra april i år stiller Norge med en spesialstyrkeenhet til den internasjonale stabiliseringsstyrken i Afghanistan, ISAF, for en periode på 18 måneder. Bidraget er stasjonert i Kabul-regionen. Kostnadene for bidraget for 2008 vil bli dekket av den foreslåtte bevilgningsøkningen.

Norge fortsetter dermed å stille med omfattende bidrag til Afghanistan. Norge har fortsatt hovedansvaret for stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh, og har i år forsterket denne styrken med blant annet tre helikoptre. I tillegg bidrar Norge til det viktige arbeidet med å støtte og trene den afghanske hæren, vi bidrar til internasjonale staber og stiller nødvendige støtteelementer for egne styrker.

I tillegg vil bevilgningsøkningen dekke forberedelses- og termineringskostnader som Forsvaret hadde i forbindelse med det planlagte bidraget til en norsk-svensk ingeniørstyrke til den Afrikanske Union og FN-operasjonen i Darfur i Sudan (UNAMID). FN la stor vekt på den norsk-svenske ingeniørbataljonen, da dette ble ansett som et svært viktig bidrag til oppstartsfasen av UNAMID. Det ble imidlertid ikke mulig å stille med det planlagte bidraget ettersom sudanesiske myndigheter ikke aksepterte den norsk-svenske avdelingen.

Mer informasjon på Forsvarsdepartementets samleside for revidert budsjett 2008