Historisk arkiv

Forsvarets rolle i ”Marokko-saken”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Forsvarsdepartementet (FD) mottok i august en rapport fra Utenriksdepartementet (UD) hvor det ble redegjort for indikasjoner på at forsvarsansatte hadde hatt en rolle i den private aksjonen for å hente hjem to barn fra Marokko i en foreldrestrid. FD var ikke kjent med at det ble planlagt og gjennomført en slik privat aksjon før saken ble kjent gjennom de første oppslagene i media, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Rapporten fra UD ble oversendt Forsvaret med et oppdrag om å undersøke saken og verifisere om det var riktig eller ikke at forsvarsansatte hadde hatt en rolle i den private aksjonen.
- Det har tatt tid å få verifisert opplysninger i saken, men FD har nå mottatt en rapport fra Forsvarssjefen (FSJ).  Nåværende FSJ har brukt betydelige ressurser på å klarlegge sakens innhold, sier Faremo.

I redegjørelsen fremgår det at ingen i Forsvarets ledelse var kjent med planlegging eller gjennomføring av den private aksjonen før den ble kjent i media.
- I redegjørelsen beskriver FSJ at to offiserer tjenestegjørende ved Marinejegerkommandoen har hatt en rolle i gjennomføringen av den private aksjonen. Den 19. juli ble den ene av dem kontaktet av den private organisatoren med anmodning om å bistå ved å seile en båt fra Spania til Marokko og tilbake. Redegjørelsen viser at den private aksjonen berørte flere personer med felles fortid i Politiet og Forsvaret. JD og UD er informert av oss om dette, som kan gi inntrykk av et uformelt kolleganettverk, sier Faremo
 
Det har ikke fremkommet faktiske opplysninger som indikerer at denne aksjonen var klarert av noen myndighetsinstans.

Begge de ansatte var på det aktuelle tidspunktet på ferie. Etter henvendelsen dro de samme dag til Spania sammen med barnemoren og den tidligere kollegaen. De seilte så en båt fra Spania til Marokko den 21. juli, ventet ved kai til barna ankom og seilte båten med moren og barna tilbake til Spania den 23. juli. Deretter fløy alle tilbake til Norge 24. juli, og de to forsvarsansatte fortsatte sine ferier.

De to forsvarsansatte klarerte med egne pass og skipsdokumenter både ved ankomst og avreise fra Marokko.

De to forsvarsansattes bidrag i den private aksjonen har altså vært å seile båten frem og tilbake. De har ikke hatt med noen form for militært utstyr, og de har ikke utført handlinger hvor deres militære ferdigheter og kunnskaper har vært nødvendige.

FD legger til grunn at det fulle omfanget av forsvarsansattes bidrag i den private aksjonen nå er klarlagt. Selv om de berørte ikke har utført handlinger som krever spesiell militær kompetanse, finner FSJ og FD det uakseptabelt at personell med ansettelsesforhold til Forsvaret deltar i slike aksjoner, selv om det skjer på fritiden. Det er helt grunnleggende i en militær organisasjon at alle oppdrag skjer gjennom den militære kommandolinjen og at ingen annen myndigheter kan gi noen form for oppdrag til militært ansatte. FD er kjent med at tidligere FSJ på generelt grunnlag har presisert dette overfor de berørte militære miljøene i et skriv av 21.08.2009.

- FSJ har redegjort overfor FD at han i den personellmessige oppfølgingen vil tydeliggjøre både retningslinjer og holdninger for å unngå tilsvarende situasjoner i fremtiden, avslutter forsvarsministeren.